On sekiz yıl önce yapılmak istenen, ancak verilen çevre mücadelesi karşısında vazgeçilen Aliağa Termik Santralı, yeniden gündeme getirildi. 1989 yılında kitlesel direnişler ve hukuk mücadelesi sonucu yapımı engellenen termik santralın aynı yerde, bu kez ENKA firması tarafından kurulmak istendiği öğrenildi.
Firmanın, Aliağa'ya bağlı Çakmaklı Köyü sınırları içerisinde santral oluşturmak için yaklaşık bin dönümlük arazi bakmaya başladığı belirtiliyor. Köylüleri ikna toplantıları yapan firma yetkilileri, arazinin dönümüne 50 bin YTL vermeye hazır olduğunu bildiriyor.
ENKA devrede
Adı geçen havzaya doğal gaz çevrim santralı yapan, bununla ilgili hiçbir tepki almadığı gibi destek bulan ENKA, Çakmaklı Köyü'ndeki halkla görüşme halinde. İstekli olan köylülerden bazılarıyla satış vaadi sözleşmesi yapıldığı savlanıyor. Santralın planlandığı alanda 61 mülk sahibinin olduğu ve tamamına yakınının ENKA'nın sunduğu cazip teklife olur verdiği edinilen bilgiler arasında.
Santralın yapılmak istendiği Çakmaklı Köyü Hacı Mehmet Çiftliği bölgesi çevresinde bulunan Yeni Foça, Kozbeyli, Ilıpınar, Maltepe, Yeniköy ve Bağarası'nda yaşayanlar, gelişmeleri endişeyle izliyor. Verimli tarım arazilerinin bulunduğu bölgenin önemli bir bölümü de, turizm alanı ilan edilmiş durumda. Santrala karşı çıkanlar, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının ellerinden alınmak istendiğini vurguluyor. Muğla'daki Yatağan Termik Santralı'nı örnek gösteren yöre halkı, bir benzerinin Bakırçay Havzası'nda yinelenmemesi gerektiğini dile getiriyorlar.
Adı geçen santral 1989 yılında, Çakmaklı Hacı Mehmet Çiftliği mevkisinde projelendirilirken, şimdi o alanda yaşayan köylüler, santralın yeni haliyle Çakmaklı Koyu'na yapılacağı bilgisini aldıklarını aktarıyorlar. Çakmaklı Koyu'ndaki köylüler ise aksi yönde görüş belirterek, santralın eski yerine düşünüldüğü bilgisini edindiklerini söylüyorlar.
18 yıl önce yapımı gündeme geldiğinde karşı duruş sergileyenler arasında yer alan Yazar Hüseyin Yurttaş, "Karşı duruş bayrağını yeniden açmaya hazırlanıyoruz" diyor. Yurttaş, söz konusu alanda termik santral yapılamayacağına ilişkin kesinleşmiş yargı kararı olduğunu anımsatarak, "Şimdi ne değişti de, yargı kararını yok sayarak uygulama yapılmak isteniyor? Şimdi altın olan topraklarımız, santral kurulduğu zaman beş para etmez. Tüm yöre halkı gelişmeleri endişeyle takip ediyor. Yıllar önce direndik, kazandık. Aynı refleksi yeniden göstereceğiz" diyor.
'Yazık olur'
Kozbeyli Köyü'nden İbrahim Öztürk Okyay da, "Santral yapılırsa Yatağan'ın haline döneriz. Termik santral, yaşam alanlarımızın sonu anlamına gelir. Hepimize yazık olur" diyor. Gelişmeleri kaygıyla izleyen yerleşimler arasında Yeni Foça halkı da geliyor. Yeni Foça Belediye Başkanı Osman Yurtseven, yerleşimlerinin nazım planda turizm alanı olarak gözüktüğünü belirterek, "Sonra kalkıp bu sınıra termik santral kurmak istiyorlar. Bu kabul edilebilir gibi değil. Duyumlarımız kaygılanmamıza neden oluyor" diye konuşuyor.