‘IKEA’nın İnşaatı Yeni Yöntemle Yapılıyor’



Bu yılın ortalarına doğru açılması beklenen IKEA alışveriş merkezinin inşaatında kullanılan prefabrik betonarme sistem, Ankara’da ilk kez kullanılıyor. Sistemi uygulayan KAM Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Baykam, yöntemin ekonomik olduğunu, daha kısa sürede çalışmaların bitirilebildiğini, yaygın uygulanması durumunda daha az terk edilmiş binanın olacağını söyledi.

Ankara’da 2011 ortalarında tamamlanması ve açılması beklenen IKEA alışveriş merkezi, İsveçli firmanın Türkiye’deki beşinci mağazası olacak. Mobilya dekorasyon mağazası olarak kurulan IKEA, inşaatında kullandığı prefabrik betonarme sistemiyle başkent inşaat sektörüne örnek olmayı hedefliyor. Eski Mamak Çöplüğü’nün yanında inaşaatı tamamlanmak üzere olan mağazanın alt ve üstyapı inşaatını KAM Yapı sürdürüyor. Firma Yönetim Kurulu Başkanı Baykam, kullandıkları prefabrik betonarme sistemin, sektörde yayılması gerektiğini söyledi.

‘Kısa sürede tamamlanıyor’

Prefabrik betonarme sistemini, “Bilinen konvansiyel betonarmeye göre çok daha yeni ve teknolojik bir inşaat yöntemi” ifadeleriyle tanımlayan Baykam, sistemin en önemli farkının inşaat tamamlanma süresini yarı yarıya kısaltması olduğunu söyledi. Baykam, 160 bin metrekare alan üzerine kurulan mağazanın prefabrik betonarme sistemi kullanılması nedeniyle 8 ay gibi kısa bir süre içinde tamamlanmak üzere olduğunu dile getirdi. Baykam, “Konvansiyonel sistem kullanılmış olsaydı, IKEA 1 buçuk yıl kadar geniş bir zamanda biterdi” dedi.

‘Depreme dayanıklı’

Prefabrik betonların, konvansiyonel sisteme göre depreme çok daha fazla dayanıklı olduğunu dile getiren Baykam, “Çünkü betonların, taşınması sırasında üstlerine binen yükten dolayı zarar görme riski, deprem riskinden çok daha büyük. Bu nedenle, taşıma riskini hesaplayarak ürettiğimiz betonlar, depreme karşı da dayanıklı hale gelmiş oluyor” diye konuştu.

Prefabrik sistemin Türkiye’de kullanılması gerektiğini anlatan Mahir Baykam, “Avrupa’da inşaat sektörünün yüzde 50’den fazlası prefabrik betonarme sistemi kullanıyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 8 kadar düşük bir seviyede. Bu sistemi Türkiye’de de tercih edilir bir yöntem haline getirebilirsek, inşaat sektörü daha gelişecek ve büyüyecek” dedi.