İhracatçı Merkez’den Sonra Eximbank’tan da Şikâyetçi

Uzun bir süredir Merkez Bankası’nı kur politikası nedeniyle eleştiren ihracatçılar şimdi de Eximbank’ın yeniden yapılanmasını istiyor. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıvedi Eximbank kredi faizlerinin diğer bankalardan farksız olduğunu söyleyerek, “Eximbank ihracat camiasının çok fazla kullandığı bir mecra olmaktan çıktı” dedi.

İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle şu anda bankanın verdiği kredilerin hiçbir cazibesi olmadığını belirterek, “Kriz dönemi geçti. Ve faiz oranları cazibesini kaybetti. Eximbank’ın bu resmi iyi görmesi lazım. Faizlerde piyasanın altına inmesi lazım” diye konuştu.  İstanbul Demir ve Demir dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB)  Başkanı  Tahsin Öztiryaki ise ihracatçıların yeni pazar aryışlarına girdikleri bu dönemde önemli risk aldıklarını söyleyerek Eximbank’ın artık bu riskleri telafi edecek enstrümanlar geliştirmesi gerektiğini belirtti.

Mehmet Büyükekşi: ‘Arakla getir’den Ar-Ge’ye geçtik

İyi tasarımın üretici, ihracatçı ve kullanıcı tarafından daha fazla talep edilmesine katkı sağlayarak tasarımın değerini yükseltmek ve ihracat ve endüstrinin gelişimine, toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlamak vizyonuyla yola çıkan Desıgn Turkey 2010 yarışma süreci başladı. İlki 2008’de düzenlenen ve bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek ’Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri” başvuru süreci 15 Ekim 2010’da sona erecek.

Konuyla ilgili toplantıda konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bu çalışmalara sonuna kadar destek olacağını ifade ederek şunları söyledi:

“Bakanlık olarak sonuna kadar hatta amiyane tabirle dibine kadar bu projenin arkasındayız. Özellikle gençlerimize sesleniyorum, hayallerinizi beyinlerinize hapsetmeyin. Ürün ve tasarımlarınızı kanuni olarak da garanti altına almak için çalışıyoruz. Tasarımların hepsinde sanatsal bir duyarlılık var, bunun farkındayız.”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de yarışmaya yapılan başvuruların kendilerini umutlandırdığını belirtti. Yarışmanın üç temel hedefini, iyi tasarımı ödüllendirmek, Türkiye’de tasarım değerini yükseltmek ve tasarım farkındalığını ileriye götürmek şeklinde sıralayan Büyükekşi şöyle devam etti:

“Uzun vadeli rekabet gücüne ihtiyacımız var, fiyat odaklı rekabetten uzaklaşmalı ve değer farkı yaratmalıyız. Hepinize, tasarım ekiplerinizle bu yarışmaya katılma çağrısında bulunuyorum. ‘Arakla getir’den Ar-Ge’ye geçtik. Kaliteli üretimimizi tasarımla geliştirmeliyiz. Yarışma, Türkiye’nin markalaşması ve ihracat gücünün artmasına da büyük katkı sağlayacak.”

Başvurular, www.designturkey.org.tr adresinden üretici, marka sahibi, firma yetkilisi veya tasarımcı tarafından yapılabiliyor. Aday ürünlerin en fazla 3 yıl önce (en erken Ocak 2007’de) piyasaya sürülmüş olması gerekirken, el yapımı ürünler veya prototipler ödüle aday olamıyor.

Çağlayan: TOBB’a karşı eleştiriler maksadını aştı

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) yönelik eleştiriler konusunda, “Eleştiriler, övgüler ne varsa, kendi içinde konuşulması gereken şeylerdir. Bir kurumu yok saymak, bir kurumun hizmetlerini yok saymak, bir kurumun yapısını yok saymak doğru değil. Kendi içinde, kendi bünyesinde konuşmak bu işin en doğrusudur” dedi. Çağlayan, Makine Tanıtım Grubu (MTG) Başkanı Adnan Dalgakıran’ın TOBB’un yapısına ilişkin eleştirileri konusundaki soruları yanıtlarken,  kendisinin de uzun süre emek verdiği yerle ilgili olarak bu sözleri kabul etmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Çağlayan, “Maksadını aşan bir ifade. Herkes fikrini söyleyebilir, herkes özgürdür ama bir başkasının alanına girmeye başlayınca özgürlük biter. Özgürlük her tarafı dağıtma, germe hakkını kimseye vermiyor” diye konuştu.

Çağlayan, TOBB’un Türkiye ekonomisinde önemli yeri bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti: “İnsanın, kendi mensubu olduğu yere bu tür şeyleri söylememesi gerekiyor. Adnan Dalgakıran, hem İstanbul Sanayi Odasının Meclis Üyesi hem TOBB’un Makina Sektör Kurul Üyesi. Bu tür çatışmalar hiç kimseye fayda vermez. Duvara ne kadar sert yumruk vurursanız o kadar sert duvardan bunun tepkisini alırsınız. Ben, bu ifadelere son derece talihsiz bir yorum olarak bakıyorum.”



Hikmet Tanrıverdi İHKİB Başkanı

‘Yeniden yapılandırma bekliyoruz’

“İhracatçı Eximbank’tan şikayetçi çünkü faiz oranları diğer bankalarla aynı oranlarda. Eximbank küçük işletmeler için bir şey ifade etmiyor. Kredi maliyet yüksek. Diğer bankalardan teminat mektubu olmadan kredi de kullanılamıyor. Bu banka artık ihracat camiasının çok fazla kullandığı bir mecra olmaktan çıktı. Kredileri zaman zaman diğer bankalara göre pahalı. Yeniden yapılandırılmalı.”

İsmail Gülle İTHİB Başkanı

‘Eximbank’ın resmi iyi görmesi lazım’

“Şu anda bankanın verdiği kredilerin hiçbir cazibesi yok. Bu banka acil durumda kullandığımız bir can simidi haline gelmişti. Krizde büyük fayda sağladı. Hiçbiryerden kredi bulamazken bu banka yanımızda durdu. Özellikle yaşanan krizde ihracat camiasına büyük fayda sağladı ancak şimdi kriz dönemi geçti. Ve faiz oranları cazibesini kaybetti. Eximbank’ın bu resmi iyi görmesi lazım. Faizlerde piyasanın altına inmesi lazım. Ayrıca prosedürlerin de azaltılması lazım.” 

Tahsin Öztiryaki İDDMİB Başkanı

‘Riskli pazarlarda bize destek olmalı’

“Eximbank’ın dünyaya uyumlu gitmesi lazım. Faizler de önemli ancak yeni enstrümanlar geliştirmesi daha da önemli. İhracatçılar yeni pazar arayışında önemli riskler alıyorlar. Buralarda arkasında duracak desteğe ihtiyacı var. Eximbank’ın bu riskleri telafi edecek yeni enstrümanlar geliştirmesi lazım. Misyonu da bu olmalı. Kredileri pahalı olabilir ama daha da önemlisi bu pazarlarda yanımızda olması.”