Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, doğa katliamına neden olacak 3’üncü nükleer santralının Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı ve Avrupa’nın en büyük longoz ormanlarına sahip İğneada beldesine yapılmasının planlandığını açıkladı. Bölge halkı sert tepki gösterirken, Trakya bölgesinde 'enerji üretim santralı' yapılamayacağına dair Danıştay kararı olduğu ortaya çıktı.
Alaboyun bu tesisin kimler tarafından yapılacağı sorusunu, “Çinliler ve Amerika’nın Westinghouse firmasıyla mutabakat zaptı şeklinde bir anlaşma imzalandı. Ama teklif vereceklerle de görüşüyoruz. Japonların yine ilgisi var, bu nükleer tesisin teknolojisinin de aynı olmasını istiyoruz” dedi.
Cumhuriyet Gazetesi'nden Hazal Ocak'ın haberine göre Trakya Platformu Hukuk Kurulu üyesi Avukat Bülent Kaçar, Trakya’yı kapsayan üst ölçekli planlarda 2013 yılında yapılan değişiklikle “enerji üretim santralları yapabilir” eklendiğine dikkat çekerek bu maddeye dava açtıklarını ve “yürütmeyi durdurma kararı” aldıklarını söyledi. Trakya bölgesine enerji üretim santralı kurulamayacağını belirten Kaçar şöyle konuştu:
“Mevcut bölge planına ve Danıştay 6. Dairesi’nin kararlarına göre ne İğneada’ya ne de Trakya’nın herhangi bir yerine enerji üretim santralları hukuken yapılamaz. Trakya ve İğneada halkı hiçbir enerji santralının kurulmasını istemiyor.
Avrupa'nın en büyük Longoz ormanı
Demirköy Belediye Başkanı MHP’li Muhlis Yavuz da nükleer santralın ilk gündeme geldiği günden bu yana ilçede ve beldede halkı tarafından istenmediğini söyledi. Bunun için defalarca eylemler yapılarak seslerini duyurduklarını söyledi. Beldenin yüzde 89’u ormanlarla kaplı. İğneada, Avrupa’nın en büyük subasar (longoz) ormanlarına sahip. Nadir bulunan bu ormanlar aynı zamanda önemli bir kuş göç yolu üzerinde.