İGDAŞ, Uluslararası Doğalgaz Zirvesi'ni Balkanlar'da Topladı



İstanbul’un doğalgaz dağıtımını yapan İGDAŞ’ın, bilgi birikimi ve tecrübesini paylaşmak amacıyla düzenlediği Uluslararası Doğalgaz Sempozyumu’nu, bu yıl INGAS THE BALKANS adıyla Üsküp’de gerçekleştirildi. Sempozyuma,  Makedonya’nın yanı sıra, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Sırbistan, Karadağ, Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan, Moldova, Slovenya gibi Balkan ülkelerinin, doğalgaz ve enerji sektöründe yer alan kurum ve kuruluşlarının üst düzey yetkilileri ve özel sektör temsilcileri katıldı.

Açılışını Makedonya Cumhuriyeti Başbakanı Nikola Gruevski’nin yaptığı sempozyumda,  Makedonya Başbakan Yardımcısı Abdülhekim Ademi, Makedonya Ekonomi Bakanı Fatmir Besimi, Makedonya Ulaştırma ve Ekonomi Bakanı Mile Janakievski, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Sırbistan Maden ve Enerji Bakan Yardımcısı Mulitin Prodanovıc, Kosova Maden ve Enerji Bakan Yardımcısı Emilija Redzepi ve Üsküp Büyükşehir Belediye Başkanı Koce Trajanovskı de hazır bulundu. Sempozyumda İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan, Gazbir (Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği) Başkanı Mehmet Kazancı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hüseyin Eren ve T.C. Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer’in yanısıra Türkiye’den çok sayıda doğalgaz sektör temsilcisi yer aldı. Makedonya başta olmak üzere Balkan ülkelerindeki enerji ve doğalgaz stratejileri ve yatırım imkanlarına dair görüşlerin paylaşıldığı sempozyum, uluslararası boyutta önemli bir veri kaynağı oluşturdu.

Açılış konuşmasında, INGAS gibi önemli bir sempozyumun ülkesinde yapılmasından duyduğu memnuniyeti belirten Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, “Ekonominin güçlenmesi için enerji tedariki ön koşuldur. Alternatif ucuz ve ekolojik enerji kaynaklarına ihtiyaç duyulması nedeniyle Makedonya Hükümeti, enerji sektörünü öncelikler listesinin üst sırasına taşımıştır” dedi.

Makedonya Hükümeti’nden birçok yetkilinin hazır bulunduğu sempozyumda konuşma yapan Devlet Bakanı Hadi Nezir, Türkiye’yi dost ve kardeş ülke olarak nitelendirdi. Türkiye ile işbirliğini en üst seviyeye çıkarmak istediklerini belirten Nezir, “ Makedonya’ya, 2 milyon nüfusa sahip bir ülke olarak bakabilirsiniz ancak; Makedonya, Balkanların tam ortasındadır, tam kalbindedir. Yalnız 2 milyonluk bir pazar değil, 70 milyonluk bir Balkan pazarı, Makedonya etrafında yer almaktadır. Ayrıca; şu an Makedonya Cumhuriyeti Devleti, 25 Avrupa ülkesi ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamıştır. Böylece 650 milyonluk Avrupa pazarına buradan hitap edilebilir hale gelmiştir” dedi.





Balkan ülkelerinin enerji ve doğalgaz politikalarının her yönü ile masaya yatırıldığı sempozyumda konuşma yapan İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan, 24 yıldır İstanbul’un gaz dağıtımını sağlayan İGDAŞ’ın başarılarının tesadüf olmadığını belirtti. Aslan, “İGDAŞ, tüm faaliyetlerini yerine getirirken sektörü yakından takip etmiştir. Bir taraftan gelişmiş ülke piyasa uygulamaları ve teknolojik gelişmeler sürekli izlenmiş, diğer taraftan kendi içindeki gelişmeleri tüm paydaşları ve sektör tarafıyla sürekli paylaşmıştır. Gelişim ve öğrenmeyi temel ilke edinmiş bir yapı ve Türkiye’nin etkin bir enerji şirketi olarak, bu anlayışımızı uluslararası platformlara taşıdık ve bunun da öncülüğünü yaptık. İlkini 2005 yılında düzenlediğimiz Uluslararası doğalgaz sempozyumunu 2007 ve 2009 yılında devam ettirdik. Çok sayıda ülkenin önemli sektör temsilcilerinin katılımlarıyla İstanbul’da gerçekleşen bu etkinliklerde; Türkiye ve uluslararası doğalgaz piyasaları için yön verici sonuçlar elde edilmiştir. İNGAS Sempozyumları üstlendiği misyonla; sektör arenamızın en önemli etkinliklerinden biri haline gelmiştir” dedi.

İGDAŞ tarafından ilki 2005’de, ikincisi 2007’de, üçüncüsü 2009’da İstanbul’da başarı ile gerçekleştirilen INGAS, dünyada doğalgaz sektörünün önde gelen ve en geniş katılımlı organizasyonlarından biri. Düzenlenmeye başladığından beri Almanya, Avusturya, ABD, Belçika, Çin, Danimarka, Fransa, İngiltere, İsviçre, Japonya, Kanada gibi 20 farklı ülkenin önemli kurum ve kuruluşlarını bir araya getiren sempozyum, bilgi paylaşımının en üst seviyede gerçekleşmesine zemin hazırlarken teknik ve stratejik bir çok konunun masaya yatırılmasını sağlıyor. Sempozyumun daha sık düzenlenmesine dair uluslararası katılımcılardan gelen talepler, sempozyumu Türkiye sınırları dışına taşıma fikrini doğurdu.