İDEP'in Kapsamı ve Dayanakları

'İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı' kapsamında öncelikle Türkiye'nin, enerji kaynakları açısından büyük oranda dışa bağımlı olduğuna dikkat çekiliyor ve bu nedenle de enerji politikalarında temel yaklaşımın arz güvenliğini sağlamak olduğu vurgulanıyor.

Plan, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle küresel mücadele kapsamında temel amacını; "küresel çabalara, sürdürülebilir kalkınma politikalarına uygun olarak, ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar prensibi ve Türkiye'nin özel şartları çerçevesinde katılmaktır" şeklinde tanımlıyor. Bu kapsamda Giriş bölümünde şu ifadeye yer veriliyor:

"Türkiye, yüksek yaşam kalitesiyle refahı tüm vatandaşlarına düşük karbon yoğunluğu ilesunabilen bir ülke olmak için enerji verimliliğini yaygınlaştırmayı; temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını arttırmayı ve iklim değişikliği politikalarını kalkınma politikalarıyla entegre etmeyi hedeflemektedir. Ulusal İklim Değişikliği Eylem Planı (İDEP) bu temel yaklaşım ışığında, 2010 yılında Yüksek Planlama Kurulu tarafından onaylanan Ulusal İklim Değişikliği Strateji Belgesi’nin uygulanmasına yönelik olarak hazırlanmıştır".

'İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı' raporunda planın hazırlanma gerekçesi; Dokuzuncu Kalkınma Planı'nda yer alan "ülkemiz şartları çerçevesinde ilgili tarafların katılımıyla sera gazı emisyonları azaltımı politika ve tedbirlerini ortaya koyan bir Ulusal Eylem Planı hazırlanarak, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ne ilişkin yükümlülüklerin yerine getirileceği" politikasına dayanıyor. Dokuzuncu Kalkınma Planı ile birlikte İDEP'e rehberlik eden belgeler; İklim Değişikliği Strateji Belgesi, İklim değişikliği ile ilgili uluslararası belgeler, Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedefleri ve AB’nin ilgili sektörel politikaları ve Müktesebatı olarak tanımlanıyor.

İDEP’in hazırlanma sürecinin ise; Paydaş Analizi, Mevcut Durum Değerlendirmesi ve İhtiyaçların Belirlenmesi ve İDEP’in Amaç, Hedef ve Eylemlerinin Belirlenmesi olmak üzere üç ana safhada gerçekleştirildiği ifade ediliyor.