İddialara Konu Olan 'Bakırköy 46' Kat Kat Yükseliyor



Radikal'in haberine göre, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nin‘ kamu yararı ve şehircilik ilkelerine’ aykırı olduğu ve ‘ayrıcalıklı imar hakları’ getirdiği gerekçesiyle imar planlarının iptali için açtığı davaya rağmen ‘Bakırköy 46’nın satışları ve arazideki hafriyat çalışmaları devam ediyor.

6,9 milyona daire var

Bakırköy 46’nın yapılması planlanan arazide iş makineleri çalışırken satışlar da devam ediyor. Geçen ay CNR Emlak Fuarı’ndaki Ağaoğlu standında Bakırköy 46’nın bir maketi sergilenmiş, projenin Türkçe ve Arapça broşürleri dağıtılmıştı. Fuarda verilen fiyat listesine göre ‘Bakırköy 46’daki en ucuz daireler (41 metrekare) 433 bin liradan satışta. 427 metrekarelik 7+1 daireler için ise 6,9 milyon lira isteniyor. Bazı bloklarda 250 metrekarelik dairelerin tamamı satılmış bile.

‘İnşaat üç katına çıktarılmış’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) itirazına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca imar planlarında değişiklik yapılarak toplam inşaat alanının üç katına çıkartıldığı, konut alanlarında maksimum yüksekliğin 30 metreden 70’e çıkarıldığı, yeşil alanların ise yarı yarıya azaltıldığı ortaya çıkarılmıştı. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi de plan değişikliklerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açmıştı. Oda, dava dilekçesinde plan değişiklikleri ile ayrıcalıklı imar hakları yaratıldığı, yeşil alanların mülkiyet sahibinin kullanım inisiyatifine bırakıldığı, çevre yapılanma koşullarının çok üzerinde bir yapılaşma hakkı verildiği ve silueti olumsuz etkileyerek çevreye emsal teşkil edeceğini ve trafik sorunu olan bölgede sıkışıklığı daha da artıracağını vurguladı.

İBB’nin itirazı dinlenmemişti

Ali Ağaoğlu’nun 2011’de aldığı bilinen arazi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) itirazına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2012 Aralık’ta imar planlarında değişiklik yaptığı ortaya çıkarılmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin İmar Komisyonu değişikliğe itirazında bölge yapılanma şartlarının çok üzerinde inşaat artışı önerildiğini, önerilen ek nüfus yoğunluğunun bölgeye ilave donatı ihtiyacı getirdiğini, yeşil alan donatısını azaltacağını belirtmişti. İBB’nin itirazlarına rağmen bakanlıkça yapılan değişikliklerle yeşil alanlar yarı yarıya azaltılmış, emsal (toplam inşaat alanını belirleyen katsayı) ve kat yükseklikleri de artırılarak toplam inşaat alanı yaklaşık 3 katına çıkartılmıştı. Çevre Şehircilik Bakanlığı ise değişikliğe gerekçe olarak arazinin imar planlarında yeşil alan ve ticaret alanı olarak gösterilmesine rağmen bu kullanımların “fiiliyata geçmediğini”, dolayısıyla burasının “özel proje alanı” ilan edildiğini belirtmişti. Bakanlık, “dönüşüm faaliyetinin Bakırköy’de bölge ölçeğinde tüm alanda uygulanacağını” öne sürmüştü.