İçme Suyunda Endişeler Var



Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde su sıkıntısını çözmek için hayata geçirilmeye başlanan "Bodrum Yarımadası Acil İçme ve Kullanma Suyu Projesi" ile ilgili olarak yapılan toplantıda, kendilerine söz hakkı verilmeyen Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bodrum Temsilciliği, durumu kınadı.

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sekreteri Semayi Yaman, hayati önem taşıyan ve Bodrum’un kırk yıllık içme suyu sorununu çözeceği iddia edilen projenin "oldu bittiye" getirilemeyecek kadar önemli olduğunu belirterek, "Bodrum halkının içeceği su hakkında bilgi edinme hakkını DSİ Bölge Müdürü İndap hiçe saymıştır. Bu suyu bizler, Bodruma gelen yerli ve yabancı misafirler ve Bodrum halkı içecektir. Biz meslek örgütleri temsilcileri olarak yarımadanın bugünü ve geleceği ile ilgili mesleki kazanımlarımızı ve tecrübelerimizi bilimin ve teknolojinin en ileri yöntemleri ile aktarma gibi bir görevimiz olduğuna inanıyoruz.  Böyle bir toplantıda endişelerimizi paylaşamayacak isek bu geleceğimiz açısından bizleri çok düşündürmektedir" dedi.

Hani kirliydi?

Projenin su kaynağının  Geyik Barajı, Çamköy yeraltı su kaynakları ve Mumcular Barajı olduğunu belirten Yaman, "Kirli olan Geyik Barajı suyu, temiz olan Çamköy yeraltı suları karıştırılarak tek borudan DSİ’nin Güvercinlik’te kuracağı bir arıtma tesisini verilecek. Burada arıtıldıktan sonra da yarımadaya dağıtılacaktır. Geyik Barajı, Sarıçay üzerinde 1986-1988 yıllarında kurulan, Yeniköy Termik Santrali’nin soğutma suyunu temin etmek ve çevre köylülerin tarımsal amaçlı kullanması için can suyu sağlamak amacı ile kurulmuştur. Bu suyun içme suyu olarak tahsis edilmesinde sağlık açısından sorunlar yaşanacaktır" dedi.

Uyku Vadisi susuz kalacak

Proje gerçekleştiğinde her yıl 300 bin turistin ziyaret ettiği Uyku Vadisi’nin de kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını kaydeden Yaman, "Çamköy yer altı sularından bugün DHMİ’ye yılda 1 milyon ton, Güllük Belediyesi’ne yılda 3 milyon ton su çekilirken, ek olarak yılda 5 milyon ton su (Toplamda 9 milyon ton/yıl) Bodrum’a aktarılırsa yörede bulunan ve doğa turizmi ile bölge halkının gelirine katkı sağlayan dünyaca ünlü Uyku Vadisi kuruma ve yok olma tehlikesi altına girecektir. Bölgedeki su sıkıntısı DSİ Genel Müdürlüğü ve bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a iletilmiş, bu projenin sakıncaları anlatılarak vazgeçilmesi istenmiştir" dedi.