İçişleri Bakanlığı’nca İETT ihalelerinde tespit edilen 100 milyon Avro’luk usulsüzlüğün ardından Sayıştay Başkanlığı da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 2007 hesaplarındaki üç ayrı dosyada da toplam 11 milyon 400 bin YTL yolsuzluk olduğunu tespit etti. Söz konusu usulsüzlüklere ilişkin İBB Meclisi’nin 347 üyesi ile belediye bürokratlarına “sorgu kâğıdı” gönderen Sayıştay, yazılı savunma için 30 gün süre verdi. İBB Mali Hizmetler Daire Başkanı M. Cemil Arslan meclis üyelerine “uyumlu ve tutarlı” rapor verilmesi için uyarı yazısı gönderdi.
Sayıştay Başkanlığı inceleme raporunda İBB’nin Balıkesir Sındırgı’da yaptırdığı termal tesis, Altunizade-Üsküdar arasında ücretsiz hizmet veren Özel Halk Otobüsleri (ÖHO) ve İETT otobüsleri ve işletme hakkı İBB’ye ait olan Emirgân Beyaz Köşk’ün Beltur AŞ’ye ihalesiz devredilmesi işlemlerinin kamu zararına neden olduğu kaydedildi. Raporda İBB Başkanlığı’nın görev ve yetki alanı dışında olmasına karşın Sındırgı Termal Tesisleri’ni inşa ettirdiği ve bedelinin de belediye bütçesinden karşılandığı kaydedildi.
Yetki dışında işlem
İBB Meclisi’nin tesis inşaatını 3 Mart 2005’te oyçokluğuyla onayladığı belirtilen raporda, şu noktalara dikkat çekildi: “Büyükşehir Belediye Kanunu’na göre belediyeler görev ve yetkilerini mücavir alan dışında kullanamazlar. Bu durum anayasada da belirtilmiştir. Sındırgı’da yaptırılan 1 milyon 926 bin YTL’lik termal tesis kamu zararına neden olmaktadır.”
BELTUR’a kıyak
Raporda işletme hakkı İBB’ye ait olan Beyaz Köşk’ün, ihalesiz olarak Beltur AŞ’ye 5 yıllığına kiraya verilmesi işlemi de usulsüz bulundu. Mülkiyeti Hazine’ye ait olan Köşk’ün ancak Devlet İhale Kanunu’na göre ihale usulü ile kiraya verileceği belirtildi. İBB’nin köşk için aldığı aylık 1000 YTL kiranın düşük olduğuna da dikkat çekilen raporda, güncel kira bedelinin 11 bin 600 ile 17 bin 900 YTL aralığında olması gerektiğinin altı çizildi. Raporda Üsküdar-Altunizade arasındaki otobüslerin ücretsiz hizmet vermesinin de 8 milyon 983 bin 584 YTL kamu zararı yarattığı kaydedildi. Ücretsiz taşımacılığın, kanunlara aykırı olduğuna dikkat çekildi.
Sayıştay’ın İBB Meclis üyelerinden savunma talep etmesi de belediye bürokratları arasında paniğe neden oldu. İBB Mali Hizmetler Daire Başkanı Arslan, meclis üyelerine gönderdiği yazıda, raporun denetçilerin “kendi kanaatleri” olduğunu ileri sürerek şu ifadelere yer verdi: “Teknik konularda tek bir savunma hazırlanması tavsiye edilmektedir. Verilecek savunmalar Mali Kontrol Müdürü Abdülkadir İnceoğlu önderliğinde Hukuk Müşavirliği ve Mali Hizmetler Daire Başkanlığı’nın koordine etmesine karar verilmiştir.”