İBB'den Kılıçdaroğlu için İstanbul Faydalı Bilgiler Kılavuzu



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB), CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gerçekleştirme vaadinde bulunduğu projeler için düzeltme geldi. İBB'nin kurumsal web sitesinde "Kılıçdaroğlu’na İstanbul için El Klavuzu" başlığıyla yayınlanan açıklamada Kılıçdaroğlu'nun 'söyledikleri' düzeltiliyor ve "O konuşur, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ise üretir" deniliyor.

Açıklamadan başlıklar şöyle:

Kılıçdaroğlu: Şimdi bakıyorsunuz, Londra’ya bakıyorsunuz, Paris’e bakıyorsunuz oradaki belediyeler 2030 hedefi koyuyor, 2050 hedefi koyuyor. Biz de yok öyle bir şey. Ne olacak bizde belli değil.

İBB :

* Ulaşımda 2023 hedefini deniz, kara ve raylı sistemleri entegre ederek belirledi.  Japon teknik ekibiyle birlikte 2005’ten beri yürütülen  ulaşım  mastır planı var. İSKİ arcılığı ile yürüttüğün Melen Projesi, İstanbul’un 2040 yılı dikkate alınarak yapılıyor.

Kılıçdaroğlu: Hatta kriz öncesi biliyorsunuz, uluslar arası piyasalarda finansman bolluğu da vardı. Bütün bunları hayata geçirmek mümkün. Eğer ufkunuz darsa, bu sorunları çözemiyorsunuz ve ondan sonra böyle kalıyorsunuz.

İBB

* İstanbul Büyükşehir Belediyesi  kriz ortamında kredi aldı.
* OECD ülkelerin arasında İBB‘nin güvenirliği arttı. 5’inci sıradan 4’e yükseldi
* Toplam bu sene 1 .571 milyon Euro kredi anlaşması sağlandı. Bu krediler 3 metro hattında kullanılacak.  Dünyada en ucuza alınan bu  kredi ile tarihe  geçtik.
* İBB’nin kredi notu Türk hazinesi ile aynı.
* Dünya Bankasından Afete karşı güçlendirme,  afetle mücadele araçları, dere ıslahı vb için  322 milyon Dolar   Kredi alındı.

Kılıçdaroğlu: Ben 1970’li yıllarda yine trafik sorunu vardı ama insanlar trafikte çok da az bir sürede, hayatlarının çok az bir kısmını trafikte geçirirlerdi. Örneğin, diyelim ki işte 1 saat, 1,5 saat. Ama şimdi öyle değil. Çok daha uzun bir süre biz hayatımızı trafikte geçiriyoruz.

İBB

* İstanbul’un 1970’de  nüfusu 3.019.32 idi.  Trafikteki araç sayısı ise 80 bin civarındaydı.
* 1970’lerde bile  İstanbul’da trafik sorunu olması bu kentte ulaşım alt yapısının ihmalinin büyüklüğünü göstermektedir.
* Yoğun göç bu yıldan sonra başlamış nüfus oranı hızlı büyüme gösterdi.

Kılıçdaroğlu: Bakın metronun şöyle bir özelliği var; metro ulaşım sorunu çözmekle beraber, metro aynı zamanda esnafa iş yaratıyor. Yüzlerce dükkân yer altında. Sanat yaratıyor size, bütün duraklarda güzel sanat eserleri. Bütün bunların hepsi çok güzel şeyler. Metro çıkışlarında yeni bir kent yaratıyor size. Oralarda alışveriş merkezleri v.s oluyor. Aynı zamanda metro, İstanbul’u depreme karşı koruyor. Çünkü yeraltında ciddi bir esneklik sağlıyor. Şimdi biz bütün bunların hiçbirisini düşünmüyoruz. Eğer biz bunu böyle düşünebilseydik, kaynaklarımızı önce metroya harcardık, bugün metro çözülürdü.

İBB

* İstasyonların  sanat galerileri tarzında yapılandırılması Başkan Kadir Topbaş’la başlamıştır.
* 4. Levent Darüşşafaka, Şişhane istasyonları temalıdır.  Mesela AOS istasyonunda  otomotiv endüstrisinin gelişimi konu edilmiştir.  Ayrıca dünyanın en büyük müze istasyonu yeni kapıda bitmek üzeredir.
*  Şişhane- Atatürk Oto sanayi  metro istasyonlarında çeşitli sanatçılarımızın çeşitli eserleri  sergileniyor. İşte bazı örnekler…

Şişhane İstasyonu

Sanatçı    : Neslihan Öner ve Yücel Dönmez
* İznik çinisi ile İstanbul
Sanatçı    : Nusret Çolpan
* Beyoğlu’nda Kırmızı Tramvay
Sanatçı    : Sabri Sezener
* İstanbul Havası
Sanatçı    : Sabri Sezener
Vitray
Duvar resimleri
Galata Kulesi
Sanatçı : Sebahattin Gündoğdu
 
Kılıçdaroğlu: Yap-işlet-devret modeliyle yapıyorsunuz.

İBB

*  Girişimciler için  geri dönüşümü uzun sürdüğü için  kazançlı bulunmuyor. Kurumsal yarar yok. Firmalar metro hattında tüm alternatif ulaşım hatlarının güzergahtan kaldırılması şartı ile yap-işlet modeli önermektedir.  Buna rağmen maliyet çok yükselmekte.

Kılıçdaroğlu: Biz de 50 milyon dolar ama bu uluslar arası alanda bu 30 ile 40 milyon dolar arasında değişiyor. Onun şöyle bir avantajı var; yer altına indiğiniz zaman herhangi bir sorunla karşılaşmıyorsunuz. Şimdi teknoloji de çok ilerledi. Bir taraftan yapıyorsunuz, öbür taraftan bunu çalıştırmaya başlıyorsunuz. Çok zor bir iş değil metro. Aslında yani baktığınız zaman Türkiye’nin de, gerek bizim iş adamlarımızın, gerek işadamlarımızın yabancı işadamlarıyla ortak kurabilecekleri ve çözebilecekleri bir sorun.
12.5 km metro yapmışlar.  Biz 80 km yapacağız…  TBM kullanılmayacak.

İBB

* İstanbul Belediye Başkanlığı,  bütçesinin büyük bölümünü ulaşımda kullandı. En büyük yatırımı raylı sistemlere yaptı.
* Doğrusu raylı sistemlerde 12.5 km değil 29 km hizmete alındı. 28 Km daha 2009 da hizmete alınacak. (bu yıl). 54 Km. inşaat sürüyor. Hedeflenen 618.38 KM.
* “köstebek” olarak TBM   dünyada kullanılın en son sistemdir. Hem hızlıdır, hem de güvenlidir.

Kılıçdaroğlu: Kesinlikle. Bakın İstanbul’un 100 binlik planı yok. Bir metropolün plansız olması ne demektir? Yani bu ayıp bile bize yeter. Ama biz taahhüt ediyoruz 1 yıl içinde kesinlikle 100 binlik plan olacak. Yani bir metropolde nerede ne olacak. Bu bir anayasadır, anayasa gibi oturacak şurası yeşil alan, şurası konut alanı, şurası sanayi alanı, organize sanayi bölgesi v.s diye belirlenecek, açık ve net. Artık kimse gelip de ben şu binamı 8 kat yapayım bana özel imar sağla diyemeyecek. Çünkü görecek planı diyecek ki, buradaki en fazla bina 8 katlı bitti o kadar. 9 katlı 9 katlı, 5 katlı 5 katlı, ona göre gelip imar durumunu alacak. 100 binlik planın çıkmamasında yatan temel unsur da bu. Birilerine rant yaratıyorsunuz.

İBB

* 1/100.000 lik çevre düzeni planı yapıldı ve deprem risk alanları bu plana işlendi.İstanbul’un 50-100 yıllık geleceği planlandı.

Kılıçdaroğlu: Birincisi şu; bu aile kesinlikle ucuz ekmek kuyruğuna girmeyecek. Eğer gerçekten o aile ekmek alacaksa dilediği fırından o ucuz ekmeği alacak. Bunun altyapısını kuracağız ve kuyruğu kaldıracağız. O insan haklarına aykırı bir uygulama. İkincisi; elektrik dediğimiz, doğalgaz dediğimiz uygulamalar olabildiğince başarılı götürülecek. Çünkü bu tek başına İstanbul Büyükşehir Belediyesinin çözebileceği bir olay değil. Entegre sisteme bağlıdır. Enter kornektel sisteme bağlıdır bu biliyorsunuz. Bir yerde kesilir, İstanbul’da da kesilebilir. Yani tek başına belediyenin götürebileceği bir olay değil ama belediyenin özellikle doğalgaz olayında doğrudan bir etkinliği vardır. Düzenli, sağlıklı doğalgazın ulaştırılmasından belediye sorumludur ve bu yapılacaktır.

İBB

* İstanbul da sosyal doku projeleri kapsamında birçok aileye yardım ulaştırılıyor. İstanbul’da ekmek kuyrukları yok. Aileler kupon ile anlaşma yapılan süpermarketlerden alışveriş yapıyor.
* Silivri’den Şile’ye Beykoz’dan Adalar’a İstanbul’un %90’ı doğalgaza kavuştu.
* KADIN KOORDİNASYON MERKEZİ
Hizmet: 170 bin aileye yardım yapıldı; 2 milyon 210 bin kupon dağıtıldı.
* EVDE SAĞLIK HİZMETİ
Hizmet Alan: 73 bin kişi.
* KADIN ve AİLE SAĞLIĞINI KORUMA HİZMETİ
Merkez Sayısı: 5’ten 33’e çıktı. 5 Görüntüleme Merkezi açıldı.
Hizmet Alan: 632 bin kişi
* SOSYAL YARDIMLAR-YARDIM SANDIĞI
Hizmet: 215 bin kişiye nakdi ve tıbbi yardım.
* DARÜLACEZE, YAŞAM MERKEZİ, İSMEM
Darülaceze, Yaşam Evleri, İSMEM ile bakıma muhtaç yaklaşık 3 bin kişiye hizmet veriliyor.
* ÖZÜRLÜLER MERKEZİ
Merkez Sayısı: 5’ten 18’e çıktı
Kayıtlı Özürlü: 69 bin 165 kişi
Ulaşım Hizmeti: 95 bin adet
Yaz Kampı: 14 bin kişi
Tıbbi ve Sporla Rehabilitasyon: 200 bin seans
* EĞİTİM YARDIMLARI
400 bin öğrenciye eğitim seti yardımı,
122 bin şehit, yetim ve öksüz öğrenciye 20 Milyon TL
168 bin üniversite öğrencisine 107 Milyon TL
Toplam Maliyet: 140 Milyon TL

Kılıçdaroğlu: Belediye işçi mi alacak, diyelim bu ailede eğer bir kişi varsa, 5 kişi var, hiç sigortalı çalışan yok, önce o aileden alacağız. Böylece o aile yardımın kapsamından çıkmış olacak. Zaten düzenli, sigortalı bir geliri olmuş olacak. Bu projeye özel sektörü de dahil edeceğiz.

İBB

İstanbul Büyükşehir Belediyesi,   kendi personeli dışında  yatırımları ile 90.229 kişiye istihdam sağladı. İstihdamın tamamı sigortalı olarak yapıldı.

Kılıçdaroğlu: Uluslar Arası Toplantılar İstanbul da olmalı biz bunları yapacağız.

İBB

İstanbul 2008’de ilk kez kongre turizminde 1’inci lige  çıktı. Kongre turizminde 49.sıradan  17. sıraya yükseldi. Dünya standardı olan 40 kongre kriterini iki yıldır aşmakta.
* Başta NATO,
* Eurovisyon
* İSEDAK Toplantıları
*  Dünya Mimarlar Kongresi,
* Dünya Belediye Başkanları Zirvesi,
* Şampiyonlar Ligi Final Maçı
* Formula 1 ve
* MOTO GP gibi dev organizasyonların ev sahipliğini başarıyla gerçekleştirdik.
*  2009 Mart ayı içerisinde  Dünya Su Formu,
* 20 Mayıs 2009 tarihinde Şükrü Saraçoğlu Stadı’nda oynanacak UEFA Kupası Final Maçı gibi organizasyonlar İstanbul’da yapılacak.
*  Bütün bu dev uluslararası organizasyonların art arda İstanbul’da gerçekleştirilmiş olması, İstanbul’un bir çekim merkezi haline geldiğinin en önemli göstergesidir. İstanbul artık bir dünya kentidir.

Kılıçdaroğlu: İstanbul’u kültür merkezi yapacağız, salonlar yapılacak

İBB

* 18 kültür merkezi yapıldı.  7 kültür merkezinin inşaatı devam ediyor.
Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi tamamlandı.
* Harbiye Kültür vadisi ve Muhsin Ertuğrul sahnesi  inşaatı sürüyor. Modern bir tiyatro olarak bu yıl hizmete girecek.
* 2 yeni tiyatro yapıldı
* 4 tiyatro inşaatı devam ediyor
* Sahne sayısı 17’ye çıktı.
* 11 kütüphane yapıldı
* 10 Kütüphanenin daha yapılması planlandı. .
* 14 yeni spor tesisi yaptık.
* 120 okula 120 spor salonu yaptık.
* 80 Okula daha spor salonu yapmayı planladık

Kılıçdaroğlu: Teknik alt yapıyı gerçekleştireceğiz.  Fiberoptik kablo döşenecek yollar altına.  Bilgi otoyolları yaparak belediyeye gelir elde edeceğiz. Bunu düşünen yok. Düşünmüyorlar.

İBB

* İBB’ye bağlı tüm altyapı birimlerinin yapacakları kazılarda Haberleşme Altyapısı oluşturuldu.
* Büyükşehir Bilişim dünyasını da yakından takip ediyor.
* Şimdiye kadar 566 Km fiber optik kablo döşendi.  Bilgi İşlem altyapısı çok güvenilir ve gelişmiştir.
* Tüm yazılımlar kendi mühendisleri tarafından üretilmektedir.  Yaşamı kolaylaştıracak birçok mobil uygulaya geçildi.
* Belediye bütçesine yaklaşık 2.000.000 TL gelir kazandırıldı.
* Bu bilgiler http://ibbmaps.ibb.gov.tr/fiberHat/ linki üzerinden işletmeciler ile paylaşılıyor.

Kılıçdaroğlu: Ekmek Makarna Kuyruklarını bitireceğiz. Kimse kuyruğa girmeden istediği fırındın  kuponla ekmek alacak.

İBB

* Ayni yardımlardan vazgeçeli çok oldu. Artık yardımlar alışveriş kuponları  ve kartlarda yapılıyor.

Kılıçdaroğlu: Biz Üniversiteler ile ortak çalışmalar yapacağız. Sivil Toplum kuruluşları ile çalışacağız. Bunları yapmıyor.

İBB

* İstanbul Büyükşehir Belediyesi  Akademik araştırmaları destekliyor ve maddi destek veriyor
* İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı  İstanbul’da   2006 yılında 22 üniversite ile “Akademik Araştırma Destek Sağlama İşbirliği protokolü” imzaladı.
* Protokol kapsamında Altyapı ,Ulaşım,  Çevre, Kültür,Sağlık, Teknoloji  alanlarında ortak çalışma yapılıyor.
.  * Üniversitelerden 466 akademik araştırma başvurusu yapıldı.
* Bunlar  Üniversiteler ile değerlendirildi  153 adedine yaklaşık  2 milyon TL maddi  destek sağlandı.
* Şimdiye kadar 53 akademik  araştırma tamamlandı. Diğerleri devam ediyor.
* Bu işbirliği projesi Avrupa’nın en büyük ve geniş kapsamlı yerel yönetim Üniversite projesidir.

Kılıçdaroğlu: Depremle ilgili en yaptılar ki? Hepsi kağıt  üzerinde kaldı. 

İBB

* DEPREM MASTER PLANI HAZIRLANDI.
* 10 RİSKLİ İLÇE BELİRLENDİ. (Eminönü, Fatih, Zeytinburnu, K.Çekmece, Bayrampaşa, Güngören, Bakırköy, Bahçelievler, Avcılar, Adalar)
* HİZMET - İTFAİYE BİNALARI GÜÇLENDİRİLDİ.
* KÖPRÜLERDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR.
* DEPREM /AFET VERİLERİ 1/100 BİNLİK ÇEVRE DÜZENİ PLANI’NA İŞLENDİ.
* ZEYTİNBURNU’NDA 16 BİN 30 BİNA TARANDI. KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLADI.
* FATİH’TE 38 BİN 580 K.ÇEKMECE’DE 60 BİN 938 KONUT TARANDI.
* BAYRAMPAŞA, GÜNGÖREN, BAHÇELİEVLER’DE BİNA TARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR.
* KAYABAŞI’NDA DEPREME DAYANIKLI 60 BİN KONUT YAPILACAK
* SÜMER MAHALLESİ’NDE 1038 KONUT YIKILIP 1656 KONUT İNŞA EDİLECEK.
* ACİL MÜDAHALE PLANI HAZIRLANDI.
* ACİL MÜDAHALE VE ERKEN UYARI SİSTEMİ AKOM’A BAĞLANDI. 5 DAKİKADA
* DEPREM AÇISINDAN ARAZİ KULLANIM HARİTALARI OLAN AVRUPA YAKASI MİKROBÖLGELEME RAPOR VE HARİTALARI, DEPREM TEHLİKE VE TSUNAMİ TEHLİKE HARİTALARI BİTTİ.
* 1/2000 – 1/5000 ÖLÇEKLİ FAYDAN SIVILAŞMAYA, SU BASKININDAN ZEMİN SINIFLAMASINA KADAR 15 FARKLI HARİTA HAZIRLANIYOR. (Web sitemizden takip edilebilir.)
* 8 DEPREM İZLEME VE KAYIT İSTASYONUNUN SAYISINI 18’E ÇIKTI
* 11 NOKTAYA ve ÇELİK HATLAR ÜZERİNDE 95 YERE DOĞALGAZ KESME CİHAZI KONULDU
* ÇELİK HATLAR 4 ton/cm2 BASINCA DAYANIKLI, POLİETİLEN BORULAR %600 UZAMA KABİLİYETİNE SAHİP.