"Su Kaynakları Madenciliğe Feda Ediliyor"

İzmir'deki çevre savunucusu örgütler Dünya Su Günü'nde "Geleceğimiz altından daha değerlidir" diyor; Tahtalı Havzası'nın korunmasını istiyor. EGEÇEP: "Yeni düzenlemeler su havzalarını kirletenler için güvence oldu. Havzaları koruyacak düzenlemeler gerek."

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), su havzalarının korunması gerekirken, Maden Yasası değişikliği, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği değişikliği gibi düzenlemelerle, su havzalarında yapılaşma ve kirletici işletmeler için yasal güvence oluşturulduğunu açıkladı.

Platform, su kaynaklarının madenciliğe feda edildiğini, bu nedenle havzaların korunması ve bu çerçevede hukuksal güvenceler oluşturulmasının önemli olduğunu vurguladı.

EGEÇEP, Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın (UNEP) Küresel Çevre Raporu verilerine değinerek dünyada 1,1 milyar insan güvenli içme suyundan, 2,4 milyar insan ise güvenli arıtma hizmetlerinden yoksun olduğunu, anımsattı ve "İnsanlık hızla 'su krizine' doğru yol alıyor" dedi.

"Gelecek altından daha değerli"
İzmir'de çevreyi savunucusu sivil toplum örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler, 22 Mart Dünya Su Günü'nde, "En güzel temizlik kirletmemektir. Geleceğimiz 'altın'dan daha değerlidir. Tahtalı Havzası'nı koruyalım" başlıklı bir etkinlik düzenliyor.

Saat 15:00 - 18:00 arasında İzmir İsmet İnönü Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Elele Hareketi Dönem Sözcüsü Ertuğrul Barka "Türkiye'de Altın Madenciliği", İzmir Büyük Şehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'nden (İZSU) Dr. Suzan Gök, "Tahtalı Havzası'nın Önemi", Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi Başkanı Faruk İşgenç "Su ve Yaşam", İzmir Tabip Odası'ndan Prof. Dr. Ali Osman Karababa "Su ve Sağlığımız", Savaş Dilek "Efemçukuru'nun Jeolojisi", EGEÇEP dönem sözcüsü Avukat Arif Ali Cangı "Suyun Hukuku", Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır da "Efemçukuru'nda Organik Tarım" başlıklarında konuşacak.