Hulda Festivali: Sanata ve Bilime Yolculuk



Dünyaca ünlü heykel sanatçısı İlhan Koman’ın 28 yıl boyunca ev ve atölye olarak kullandığı, 1905 yapımlı gemisi “MS/ Hulda”, Stockholm’de başlayan yolculuğunun son durağı olan İstanbul’a geliyor. Tarihi geminin 21 Eylül Salı günü Esma Sultan Yalısı’na gelişinin hemen ardından Plato Sanat’ta açılacak olan sergi, Hulda’nın yolculuk fotoğraf ve videolarını, Koman’ın “Anafor” ve “Derviş” gibi bilinen on özgün eseri ile genç sanatçı Candaş Şişman’ın İlhan Koman’a ithafen ürettiği video çalışmasını kapsıyor.

Hulda’nın yolculuk öyküsünü anlatan fotoğraf ve videolar, Hulda’nın uğramış olduğu Stockholm, Amsterdam, Anvers, Bordo, Lizbon, Barselona, Napoli, Malta, Selanik ve İstanbul şehirlerinden kareler taşıyor. Bu sergi aynı zamanda Hulda Festivali’nin ve İstanbul’daki etkinliklerin son etabını oluşturuyor.

Küratörlüğünü Yıldırım Arıcı’nın, direktörlüğünü ise Ayşegül Çinici Yazıcı’nın üstlendiği sergi, İlhan Koman eserlerini dijital ortamda Koman’ın anısına yorumlayan Candaş Şişman’ın videosuna da yer vererek, genç kuşak sanatçılarla İlhan Koman arasında bir köprü kurma misyonunu üstleniyor. Candaş Şişman’ın Koman’ın “Pi”, “Moebius”, “Anafor” ve “Umacı” adlı eserlerinden esinlenerek ürettiği videosu, yine kendisinin Koman heykellerinin malzemelerinden yola çıkarak hazırladığı bir ses tasarımına da sahip.
 
Sergiye, Plato Meslek Yüksekokulu’nun yayınlayacağı bir de kitap eşlik edecek. Kitap, Çetin Kanra, Aykut Köksal, Abidin Dino, Ferit Edgü, Burcu Beşlioğlu’nun metinlerinden ve Oktay Rıfat’ın bir şiirinden oluşuyor.
Hulda Festivali’nin Avrupa kıyılarındaki serüveninin anlatıldığı “İlhan Koman: Hulda Festivali Sanata ve Bilime Yolculuk” sergisi, 31 Ekim 2010 tarihine kadar Plato Sanat’ta izlenebilir.