Hukuka Nişan Aldı!



Doğal ve kentsel SİT alanı kapsamında yer alan Şirince'de, yasadışı yapılaşmaya giden Sevan Nişanyan'ın, İzmir İl Özel İdaresi Encümeni tarafından verilen yıkım kararlarını ciddiye almadığını belirtmesi, hukuka meydan okuma olarak değerlendiriliyor. “Yıkım kararlarının kıymeti yoktur” diyen Nişanyan'ın, SİT alanına izinsiz biçimde inşaat yapmasi nedeniyle ağır cezada yargılanması gerektiği vurgulanıyor.

Meydan okuma

Sevan Nişanyan'ın, Selçuk'a bağlı Şirince Köyü'nde inşa ettiği 12 yapı hakkında, İzmir İl Özel İdaresi Encümeni, yasadışı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı verdi. İzmir Valisi Cahit Kıraç, gelişmeler üzerine “Kanunun gereğini yerine getirerek, anılan yapıları yıkacağız” dedi. Nişanyan, Vali Kıraç'ın bu açıklaması üzerine Şirince'de işlettiği pansiyonun yanına 12.5 metre yüksekliğinde bir kule yaptırarak, adını da “Hodri Meydan” olarak belirledi. Nişanyan, yerel basına yaptığı açıklamada, yıkım kararlarını “paçavra” olarak niteleyerek, “Bu kararların kıymeti yoktur ve ciddiye alınacak şeyler değildir” dedi.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun yasaklarını dinlemeyen Nişanyan, “Nişanyan evleri yıkılmayacak. Buna karşı bürokratik oligarşi yıkılacak” yönünde açıklama da yaptı.

Edinilen bilgiye göre SİT alanlarında izinsiz biçimde yapı inşa etmek, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası'na aykırı davranma kapsamına giriyor. Hukukçular, söz konusu yasa ihlalinin ağır ceza mahkemesinin kapsamına girdiğini belirtiyorlar. Anılan yasanın ihlalini yapan kişi hakkında 2 yıldan başlayan hapis cezasının öngörüldüğü vurgulanıyor.

İzmir İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci, Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu ve bu ilkeye tüm kesimlerin uyması gerektiğini söylüyor. Değirmenci, “Hukuk, Nişanyan'a başka diğer bireylere başka biçimde uygulanmaz” diyor. Değirmenci, mücavir alan dışındaki yerleşimlerde imar yetkisinin il özel idaresinde olduğunu anımsatarak, “Sorumluluk sahamızdaki tüm yerleşimlerde yasaya aykırı uygulamalara karşı hukukun gereğini yerine getiriyoruz. İşimizi hiçbir birey ayırmaksızın yapıyoruz” diyor.

İzmir İl Özel İdaresi Encümen Üyesi Hüseyin Emre Özer de Nişanyan'ın, “Azınlık azgınlığı” içerisinde olduğunu savunarak, “Şirince SİT alanı ve bu tür yerlerde yapılacak her türlü uygulama, koruma kurullarından izin alınarak gerçekleştirilebilir. Ancak Nişanyan, kurulları tanımadığı gibi bir de yaptığı yasa dışı işlemler karşısında meydan okuyor. Biz il özel idaresi encümeni olarak Şirince'deki Nişanyan'ın hukuk dışı uygulamaları karşısında yasaların uygulanması için kararlar alıyoruz” diye konuşuyor.

Özer, kararlarının Nişanyan'a özel olmadığını söyleyerek, “Kendisini cımbızla seçmedik. Yasadışı uygulamalarına karşı, hukukun gücünü hatırlatıyoruz. Buna karşın son derece çirkin, düzeysiz ve saldırgan bir tavır sergiliyor. Bu yöndeki yaklaşımlarının temelinde ne olduğuna ilişkin açıkçası tam olarak bir şey diyemiyorum çünkü uzmanlık alanım psikoloji değil. Ancak şu kadarını söyleyebilirim ki Nişanyan, azınlık azgınlığı içerisinde. Arkasına bazı odakları alarak hareket ediyor. Demokratlık kisvesi altında, hukuksuzluk yapıyor. Ancak şunu unutmamalı ki, Türkiye bir hukuk devletidir” görüşlerine yer veriyor.

Evraklar savcılıkta

Özer, Nişanyan'ın, Şirince'de yaptığı 12 yapı hakkında yıkım kararı verildiğini ve bunlardan 4'ünün yıkımı için ihale sürecinin başlatıldığını söyleyerek, “Diğer yapıların yıkım işlemi için ihale süreci de en kısa süre içerisinde başlatılacak. Kaçak yapıların yıkımının gerçekleştirileceği yönündeki kararlılığımız sonrasında, kalktı, bir de oraya, adına 'Hodri Meydan' dediği kule inşa etti. Açık biçimde meydan okuyor. Bu kule de mühürlendi ve savcılığa gerekli evraklar teslim edildi” dedi.

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, Şirince'nin, SİT alanı olduğunu anımsatarak, yasaların yerine getirilmesi çağrısı yaptı.

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise konuyla ilgili açıklama yapmak istemediğini söyledi.