Hızlı Tren Hakkında İlginç İddia



Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Yunus Akıl, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın hat üzerindeki 2 milimetre sapmaların vahim bir durum oluşturmayacağı yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi. Akıl, "Ölçümlere ilişkin kastedilen sapma, ray üst kotundaki 2 milimetrelik bir sapma ise bunun nelere yol açacağını düşünmek bile istemiyorum. Dua edelim de bu sapma noktasal değil bölgesel olsun" dedi.

Geçtiğimiz Mart ayında Ankara- Eskişehir arasında seferlere başlayan hızlı trenin geçtiği hat üzerinde bozulmalar olduğuna ilişkin tartışmalar sürüyor. İstanbul'a kadar uzanması beklenen ve Ankara arasındaki mesafeyi 3 saate kadar indirmesi planlanan yüksek hızlı tren hattında bazı bozulmalar olduğu yönünde çıkan basın organlarında çıkan haberler üzerine TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, TCDD’nin internet sitesinden yaptığı açıklamada, yolda yer alan deformasyonların tamamen teknik bir tesbit olduğunu belirterek, "Anlamı ise hat üzerinde noktasal (Artı 2 veya eksi 2 milimetre) değerleri arasındaki sapmaları ifade etmektedir. Bu sapmalar bakım değerleri olup müsaade edilen sapma değerleri içindedir ve lokal tamiratlarla giderilmektedir" ifadesine yer vermişti.

TCDD Genel Müdürü Karaman'ın açıklamaları üzerine Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Yunus Akıl, konunun önemine dikkat çekti. Akıl, şunları söyledi: "Yolda yer yer deformasyonlar oluştuğu şeklindeki ibaresi, tamamen teknik bir tespit olup, anlamı ise hat üzerinde noktasal (Artı 2 veya eksi 2 milimetre) değerleri arasındaki sapmaları ifade etmektedir şeklindeki açıklamayı ise anlamak mümkün değil. Sizin de bildiğiniz gibi demiryolu hattının bir çok noktasında güvenlik açısından bir çok uyulması gereken değer vardır. Rayların arasındaki açıklıktan, rayların seviye farkına, doğrultu sapmalarından, traverslerin yerleşimine onlarcası. Açıklamada (Artı 2 veya eksi 2 milimetre) denirken, sanırım (deformasyonla birlikte kullanıldığı için) alt yapıdaki deformasyon nedeniyle ray seviyesinde meydana gelen sapma kastedilmektedir. Eğer kastedilen bu ise noktasal olarak ray üst kotunda meydana gelecek 2 milimetrelik bir sapmanın nelere yol açacağını düşünmek bile istemiyorum. Yani o hızla giden bir trenin 2 milimetrelik bir boşluğa düşmesi halinde raya gelecek kuvvetlerde nasıl bir artış olacağını bunun darbesel bir etki yaratacağını, trenin sıçramasına, ray kırılmasına neden olabileceğini. Bu nedenle dua edelim ki bu sapma noktasal değil bölgesel olsun."

Geçici kabulden 1 yıl sonra ticari işletmeye açılmalıydı

Yunus Akıl, demiryolunun geçici kabulünün 5 Mart'ta yapılıp bir hafta sonra yanı 13 Mart'ta ticari işletmeye açılmasına da anlam veremediğini söyledi. Akıl, "Hattın yüklenicisi buna nasıl izin verebilmiştir? Oysa genel uygulama geçici kabul sonrası deneme sürüşlerine başlanması ve düşünülen işletme şartları altında hattın davranışları gözlenmesidir. Ancak; böylelikle, olası aksaklıklar yine yüklenicisi tarafından giderilebilir ki bu süre de genel olarak bir yıldır. 16 Nisan 2009 tarihinde NTV’de yaptığınız açıklamada hattın kesin kabulünün de yapıldığını söylediniz, umarım bunu ben yanlış anlamışımdır. Yanlış anlamadıysam ve 5 Mart 2009’da geçici kabulü yapılmış olan bir hattın bu kadar kısa sürede kesin kabulü yapılmış ise lütfen bu konuyu da uzmanlarınıza bir kez daha gözden geçirtin" dedi.

Aksolemetre ile yaptığınız ölçüm, raydaki bozulma değerlerini vermez

Eleştirilerini sürdüren Yunus Akıl, "Trenlerin üzerinde ivme ölçerler (aksolemetre) olduğu söylenmektedir. Bunlar Kurum açısından ne ifade ediyor bilmiyorum. Ancak; benim bildiğim kadarı ile bu ivme ölçerler; sadece, trenin hat üzerindeki hareketi sırasında tren gövdesine takılmışsa tren gövdesinde, bojisine takılmışsa bojisindeki yalpalama nedeniyle oluşan ivmeleri verir. Uzmanlar bu ivmelerin durumuna bağlı olarak hatta bozulma olup olmadığını tespit ediyorlardır. Ancak bu ivme ölçerlerin bozulmanın niteliği hakkında bir bilgi vermesi yani ray açıklığı, raydaki burulma vb. onlarca değer hakkında bu ivme ölçerlerle bilgi alınması mümkün değildir. İvme ölçerlerden alınan değerlere göre bir bakım programı oluşturulmuşsa lütfen bunu da gözden geçirin" diye konuştu.

Öğretim görevlilerinin YHT ile ilgili raporlarını paylaşmadınız

Yunus AKIL, hızlı tren hattında görev yapmış üniversite öğretim görevlilerinin hızlı trene ilişkin uzmanlıklarını, inceledikleri konuları ve tuttukları raporların defalarca talep etmelerine karşın kendileriyle paylaşılmamasına de tepki gösterdi. Akıl, "Tıpkı bunun gibi, hızlı treni sertifike eden TÜV-SÜD Firmasının raporları ve sertifikasyona ilişkin Firmanın verdiği belge de bizimle paylaşılmadı. Esenkent-Hasanbey arasında altyapı kontrol hizmetlerini yürüten Mescioğlu firmasının; işlerin kesin kabul aşamasına geldiğine ilişkin raporlarını da bizimle paylaşmadınız" dedi.