Kat Mülkiyeti ve Ombudsmanlık Tasarıları İmzaya Açıldı

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, kat mülkiyeti konusunda yaşanan bürokratik engellerin giderilmesine yönelik Kat Mülkiyeti Yasa Tasarısı ile Kamu Denetçiliği Yasa Tasarısı'nın imzaya açıldığını bildirdi. Çiçek, dün yapılan Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, Kat Mülkiyeti Kanun Tasarısı üzerinde durduklarını, tasarının Adalet Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlandığını söyledi.

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun ilk kez 1965 yılında çıkarıldığını hatırlatan Çiçek, aradan geçen zaman içinde birden fazla parsel üzerinde birden çok yapılaşma olduğunu anlattı. Dolayısıyla, Kanun ile mevcut yapılaşma arasında boşluklar bulunduğunu kaydeden Çiçek, “Bu boşluğun bir kısmı Yargıtay içtihadı ile doldurmuş olsa da, pek çok hukuki sorun yaşanmaktadır. Türkiye belli bölgelerinde deprem felaketini yaşadı. Bu felaketin kat mülkiyeti ile ortaya çıkardığı bir takım sıkıntılar var. Bu sorunlarla ilgili olarak da mevzuatta yeni düzenlemelerin yapılması gerekmekteydi" dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda ayrıca Türkiye'nin gündeminde olan ve ulusal programındaki taahhütlerinden bir tanesi durumundaki ombudsmanlık ya da diğer bir ifade ile kamu deneticiliğine ilişkin yasa tasarısının da imzaya açıldığını söyledi.

İdari Yargılama Usul Yasa Tasarı ile ilgili de sunuş yaptığını kaydeden Çiçek, bununla ilgili birkaç gün daha çalışılması gerektiğini bildirdi. Çiçek, “Bu düzenlemenin özünde de büyük ölçüde yargının hızlandırılması, Danıştay'ın iş yükünün hafifletilmesi ve Bölge İdare Mahkemeleri'nin yetkilerinin artırılması, idarenin ve davacının-davalının cevap sürelerini kısaltmak suretiyle uzun süre askıda kalmaması için bir dizi kolaylıkları içermektedir ” diye konuştu.