Heyelanlı Boru Hattı!



Balıkesir’in Bandırma İlçesi’nin 47 gün susuz kalmasına neden olan Gönen-Bandırma arasındaki 53 kilometrelik isale hattında incelemelerde bulunan İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, hattın fay hattından değil heyelan bölgesinden geçtiğini söyledi.

Balıkesir’in Manyas İlçesi’nde seminere katıldıktan sonra Bandırma’ya geçen Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Bandırma 911 Arama- Kurtarma ekibiyle boru hattının geçtiği bölgede incelemelerde bulundu. İlçeye su sağlayan isale hattının, Yenice- Gönen fay hattının gerileme bölgesi içinde yer aldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, “Bu fay 1953’te 7.4 büyüklüğünde bir depremle kendini belli etmişti. Bölgeyi boydan boya etkileyen ana faylardan bir tanesi bu. 55 kilometrelik bir kırık oluşturmuştu. Onun gerilmeleriyle olan bir sahada bu heyelanları etkileyen gerilmeler olabilir Ama oradan geçen bir fay hattı yok. 1953 depreminin o enerjisini tekrar toplayabilmesi için levha içi bir fay olduğunu düşünürsek en az 300- 400 senelik bir periyoda ihtiyacı var. Oraya bağlamamak lazım yanlış bir olay. Ancak o borular döşenmeden önce o yerin heyelanlı bir bölge olduğunu tespiti gerekirdi” dedi.

‘Hata Yapmışlar’

Boru hattı döşenirken kayalık bölgeden kaçınıldığını ve kolay bölgenin seçildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, “Kolay yer seçilmiş ama bedeli ağır olmuş. Gözlemlerimize göre fay hattı yok, burası heyelan bölgesi” dedi.

Bandırma aralık ayında heyelan nedeniyle isale hattında 9 kez meydana gelen hatta patlamalar nedeniyle 47 gün susuz kalmıştı.