HES’ler Turizme ‘Pes’ Dedirtti



Çevre ve Orman Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde “Doğu Karadeniz Yaylalarını Birleştirecek Yol Projesi” hazırlama çalışmasına tepki gösteren çevrecilere Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay destek verdi. Mevcut yolların altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini savunan Günay, bölgede irili ufaklı yüzlerce hidroelektrik santralı yapılmasını da eleştirdi. Günay, “Bu şekilde burada turizm yapamayız” dedi.

Rize’nin İkizdere ilçesinde Doğu Karadeniz Turizm Master Planı’nın ele alındığı toplantıya katılan projenin sahibi Devlet Bakanı Faruk Özak, “Yaylaların birleştirilmesi projesi, Doğu Karadeniz’de hizmet sektörünün önünü açacaktır. Yolların birleştirilmesi ile turistler bir yaylayı günübirlik gezmek yerine yöredeki bütün yaylaları gezme, konaklama fırsatı bulabilecekler” dedi.

Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir de projenin bölgenin her alanında iyileştirmeyi kapsadığını söyledi. Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı da “Bu proje bölgenin kalkınması bana göre tek alternatif. Bu proje bölgenin işsizlik sorununa cevap verecek ve sergilenecek maliyetler dolayısıyla Hazine’ye kaynak aktaracak” diye konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de projeye sadece ulaştırma altyapısı olarak bakılmaması gerektiğini ifade ederek “Bölgemizi Ortadoğu’ya pazarlayacaksak o bölgenin dillerinin öğretilmesi lazım. Üniversitelerimizde pek çok gereksiz departman var. Onları kapatıp yerine ihtiyaca göre yeni bölümler açılabilir” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise projeyi eleştirerek şunları söyledi:

“Var olanı iyileştirmeye çalışalım. Standartlarını yükseltelim. Ama bu yıl yaptığımız yol gelecek yıl yeniden yapılma ihtiyacında da olmasın. Güzergâhı genişletmeyelim ama altyapısını sağlam yapalım. Bu yıl yaptığımız yol 5-10 yıl hizmet edebilsin. Ama yeşilin ortasından bir kara çizgiyi, uçaktan, helikopterden görülecek şekilde bir hattı, bir kara çizgiyi çizmeyelim. Mümkün olduğu kadar ağaç kesmeden, yeni bir güzergâhı delip parçalamadan yapmaya çalışalım.. Mümkün olduğu kadar yol yapımından kaçınalım.”

Günay, hidroelektrik santrallarla ilgili olarak da “Her yerden birkaç megawatlık enerji elde edeceğiz diye her dereyi deleceksek, her dağı parçalayacaksak, her ağacı keseceksek o zaman biz burada turizm yapamayız” dedi.