Hesandin Yaylası için 16 Yıl Önce Alınan ÇED, Geçersiz Sayıldı

(Fotoğraf: Pasur Hesandin Yaylası Koruma Platformu)

Diyarbakır'ın Kulp ilçesindeki Hesandin Yaylasında, 16 yıl önce alınan "ÇED gerekli değildir" raporu dayanak yapılarak maden aranamayacak.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre; Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) yaptığı çalışmalarda, “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” raporunun 16 yıl önce verildiğini ortaya çıkarmışlardı.

16 yıl önce alınan "ÇED gerekli değildir" kararının hükümsüz olduğunu duyuruldu. Kulp Madencilik ve Dış Ticaret A.Ş., 16 yıl önce alınan ÇED gerekli değildir kararı ile Hesandin Yaylasında maden aramak istemişti. Ancak şirketin 5 yıl içinde çalışmalara başlamadığı belirtilerek, 16 yıl önce alınan ÇED gerekli değildir kararının Bakanlık tarafından geçerli olmadığı belirtildi. Yeni kararda, "ÇED gerekli değildir kararı 5 yıl içerisinde yatırıma başlanmadığı için düşmüştür" denildi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Hiçbir şirket Hesandin Yaylası’na giremez
Pasur Hesandin Yaylası Koruma Platformu'nun X hesabından "Hesandin'e, Pasur'a, Amed'e, doğaya ve yaşama müjde" başlığı ile yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Hesandin Yaylasının talanına niyetlenen şirketin sahibi; yurttaşlara 'Elimizde ÇED raporu var, istediğimiz zaman gelip başlarız. Sakın bir taşkınlık çıkarmayın yoksa kolluk gücüyle geliriz' demişti.

Bunun üzerine biz de; 16 yıl öncesine ait bu ÇED raporunu kamuoyuyla paylaşmıştık. Ortaya çıktı ki; bu ÇED raporu, 5 yıl içinde faaliyete başlanmadığı için iptal edilmiş!! Yani hiçbir şirket Hesandin Yaylasına giremez ve dokunamaz!!!

Köylerimizde yaşayan yurttaşlardan ve şehrin hak savunucusu örgütlerinden oluşan Yaylası Koruma Platformu olarak; bundan sonra da her an tetikte olarak  mücadeleye devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız."