HES İstemeyen Elektrik Kullanmasın



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, hidroelektrik ve rüzgar enerji üretimine ilişkin çevreci teptilerini masum bulmadığını söylerken, “Madem karşı çıkıyorsunuz o zaman bu enerjiyi kullanmayın” dedi.

46 itirazı masum bulamam

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri'de Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada sivil toplum kuruluşlarının hidroelektrik santrallere, nükleer santrallere ve rüzgar santrallerine karşı olmalarını şöyle eleştirdi: “Türkiye'nin sahil şeridinde bulunan 46 tane projenin herbirine itiraz var. Bu itirazı masum bulamam. Eğer bir ülke büyümeye karar vermişse, enerji yatırımlarını düzgün bir şekilde yapması gerekiyor. ‘24 saatin 4 saatinde elektrikrik yok' diyemeyiz. Bunu ne sanayici ne diğer kullanıcılar kabul eder. Sivil toplum Örgütlerine (STK) soruyorum, bir kısmınızın karşı çıktığı enerji türlerinin üretimdeki payı yüzde 30 civarında. Karşı çıkıyorsanız o zaman üretilen bu enerjiyi kullanmayın. Verimden sağlayacağımız tasarruf yüzde 10-12 arasında.”

Oturup aranızda konuşun

“Sivil toplum örgütlerimize bir mesaj veriyorum. Onların mesajlarını alıyorum. Oturup birlikte çay kahve içeriz” diyen Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: “Oturup, birbirleriyle herşeye karşı olanlar kendi aralarında konuşsunlar. Bir karar versinler. Enerji ihtiyacımızı hangi kalemden yapacağız, buna karar versinler. Biz omuzlarında 73 milyonun sorumluluğunu taşıyan sorumlu insanlarız. Güneşten, rüzgardan ve yerli kaynaklardan olmak üzere bu enerjileri üreteceğiz. Benden sonrasi tufan diye daha kirli bir dünya bırakamayız. Sivil toplum örgütlerine soruyoruz. Yerli üretim kaynaklarının yüzde 25'ini ancak üretebiliyoruz. Madem karşı çıkıyorsunuz o zaman bu enerjileri, yerli enerjileri kullanmayın. Bizim amacımız bu enerjiyi elde edip, daha verimli kullanmak. Tasarruf edersek, en az yüzde 12 tasarruf edebiliriz.”

Dağıtımda firmalar vazgeçse bile kasaya 1.2 milyar dolar girecek

TÜRKİYE Enerji Verimliliği Meclisi (TEVEM) tarafından hazırlanan Türkiye Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışmaları Raporu'nun açıklandığı toplantıda, Enerji Bakanı Taner Yıldız, son elektrik dağıtım şirketi ihalelerinde oluşan toplam 5.6 milyar dolarlık fiyatı da değerlendirdi. Oluşan fiyatları yüksek bulan Yıldız, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ancak firmalar vazgeçse bile devletin kasasına 1.2 milyar dolar girecek. Bu rakamlar bazı çevrelerce yüksek bulunuyor. Evet, rakam özellikle Boğaziçi'nde abone başına 800 dolarlara kadar çıktı. Firma mutlaka bu rakamı hesap ederek vermiştir ki hesap etmiş olması gerektiğini düşünüyorum. Taksitle ödemesi halinde bile, toplam ödemesi gereken peşinat miktarı 1.2 milyar doları buluyor. Dağıtım özelleştirmelerinde varlık satışlarının yapılmadığı, yalnızca hizmet özelleştirildi. Özel sektörün 5.6 milyar dolarlık rakamı öderken kâr etmesinin bir kısım taahhütlere uyarak mümkün olacaktır. Bu rakamlar Hazine'ye, Özelleştirme İdaresi'ne gireceği için her birimizin geliridir.”

Çantacı ruhsatını 300 bin dolara rüzgarcıya sattı

TANER Yıldız, ‘çantacı' diye tabir edilen lisans tüccarlarıyla ilgili soru üzerine, “Lisans alıp, 10 veya 100 mühendisle proje geliştirerek bunu daha sonra satana bir şey dediğimiz yok. Zaten Sayın Başbakan da Rize'deki konuşmasında bunları kast etmedi” yanıtı verdi. Yıldız şöyle bir örnek verdi: “Rüzgar yatırımcısının koordinatlarını alan biri ‘maden arayacağım' diyerek aynı yer için maden arama ruhsatı almış. MTA ‘Orada maden yok' dediğinde, altın arayacağını anlatmış. Sonra rüzgar yatırımcısıyla görüşerek, ona ruhsatı 300 bin dolara satmış. Biz kanun değişikliklerini bunun için yaptık.”