HES Davasında Emsal Karar



Ordu Bölge İdare Mahkemesinde Derelerin Kardeşliği Platformu Kurucu Başkanı Avukat Remzi Kazmaz tarafından açılan davada, “Projenin yürütülmesi durumunda, giderilmesi güç ve olanaksız çevresel zararlara neden olacak” denilmişti. Kurulan HES için köylüler uzun süredir eylemler düzenlemiş, bölgede bilirkişi incelemeleri yapılmıştı.

Evrensel'in haberine göre, mahkeme oy birliğiyle aldığı kararında bilirkişilerin yetersizliğine, cansuyunun net olarak hesaplanmamasına ve ekosistemin göreceği zarara dikkati çekti. Bu karar, Valiliklerin “ÇED gerekli değildir” diyerek HES inşaatlarının önünü açmasına karşı da emsal niteliği taşıyor.

‘Geç gelen adalet’

Mahkemenin yolunu tutan çevrecilerin açtığı yüzlerce davaya öncülük yapan Derelerin Kardeşliği Platformunun Kurucu Başkanı Avukat Remzi Kazmaz yaptığı değerlendirmede, “Ortada hukuka aykırı bir gerçek var. Davalı HES firması hiçbir ÇED Raporu almadan bu doğa harikası vadide HES kurdu. İki yıla yakın bu vadide çevre katliamı yaşanıyor. Halk feryat ediyor, yetkililerin kulakları tıkalı, herkes üç maymunu oynuyordu. Giresun Kesap’taki bu çığlıklar Ordu Bölge İdare Mahkemesinden gelen yürütmenin durdurulması kararı ile son buldu ama adalet geç geldi” dedi.

Firma faaliyetlerini durdurdu

Kazmaz, alınan kararın diğer davalara da emsal olmasını istedi. Kararın ardından köylülerin baskısıyla Kesap Kaymakamlığı, mahkeme kararını davalı firmaya tebliğ ederek faaliyetlerini hemen durdurmalarını istedi. Davacılardan ve Derelerin Kardeşliği Platformu’nun Giresun temsilcilerinden  Emrullah Şalvarlı  “Elimizde mahkeme kararımız var. Biz kanunlara saygılıyız ama HES’ci firma faaliyetlerine devam etmek isteyince valiliğe ve kaymakamlığa başvurarak yasa dışı faaliyette bulunan firmanın çalışmalarını durdurduk’’ dedi.