TÜBİTAK, temiz enerji teknolojileri konusunda atılım yapmak ve gençlerin bilime olan ilgilerini artırmak için geliştirdiği güneş ve hidrojen arabaları projelerinden sonra şimdi de 'güneş enerjili araştırma gemisi projesi' için kolları sıvadı. TÜBİTAK, öğrencilere, hocalara, enerji kuruluşlarına, tersanelerin makine ve elektronik sanayicilerine yaptığı çağrıyla herkesi bu gemiye davet etti. Kurumun davetine 300'e yakın başvuru geldi. Başvuranlar arasında deniz ve okyanus bilimi, gemi, inşa, deniz biyolojisi, yerbilim ve ekoloji gibi alanlarda uzman 7'den 70'e çok sayıda gönüllü yer aldı. TÜBİTAK'ın gönüllüler arasında oluşturacağı takımda, kimi geminin inşasında, kimi teknolojik tasarımında görev alacak. 'Yeni Ufuklara' ilk seferiniyse yapımında katkısı olanlarla birlikte, dost ülkelerin limanlarına yapacak.
TÜBİTAK'ın görev çağrısı
TÜBİTAK Bilim Teknik Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Raşit Gürdilek, Bilim Teknik Dergisi'nin Haziran 2007 sayısında yeni ufuklara yelken açmak isteyen herkesi göreve çağırdı. Gürdilek, 2003'te yine benzer bir çağrıyla genç mühendisleri güneş enerjisiyle çalışan arabalar yapmaya davet ettiklerini ve düşlerin ötesinde çalışmaların ortaya çıktığını, ardından hidrojen arabaları için kolların sıvandığını ve yine aynı başarının elde edildiğini söyledi. Gürdilek, yeni görevin dünyada ses getirecek bir "güneş enerjili araştırma gemisi projesi" olduğunu duyurdu.
Öğrenciler de katılacak
Öğrenci, hoca, tersanelerin makine ve elektronik sanayicileri, enerji kuruluşları ve ülkesinin geleceğine katkı yapma sorumluluğu duyan herkesin desteğiyle mütevazı boyutlarda bir araştırma gemisi tasarlayıp inşa etmeyi planladıklarını anlatan Gürdilek, deniz ve okyanus bilimi, denizcilik, gemi, inşa, robotik, deniz biyolojisi, yerbilim, ekoloji ve biyoçeşitlilik alanlarında gönderilecek projelerin bir araya getirilerek araştırma gemisinin yapımında kullanılacağını belirtti.
Adı 'Yeni Ufuklara' oldu
Yapılan ön tasarımlara göre, 'Yeni Ufuklara' adı verilen araştırma gemisi, güneş enerjisiyle çalışacak. Gövdeye eklenecek büyük ve küçük, açılıp kapanabilen kanatlarla, güverte ve kabin üstlerinde en az 100 metrekare güneş gözesi/paneli yerleştirilecek. Gemiye sualtı araştırmalarında kullanılacak küçük bir denizaltı da eklenecek. Bir savaş gemisi olarak tasarlanmayacağından 'Yeni Ufuklara' olabildiğince hafif olacak.
Gemi güneş enerjisiyle çalışacak ancak alternatif güç kaynaklarına da ihtiyaç duyacağı için yelken donanımına da kavuşacak. Tasarlanan yelkense, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü'nde çalışmaları yürütülen organik temelli ve dolayısıyla bant gibi döşenebilen esnek bir yelken olacak. Projenin yaşama geçmesinde temel görev çeşitli üniversitelerden gemi inşa, elektrik-elektronik, makine, kimya, malzeme, fizik ve çevre mühendisliği öğrencilerine, genç mühendis ve araştırmacılara düşecek. Geminin gövdesinin de atık malzemelerin dönüştürülerek yapılması planlanıyor. Güneş ve hidrojen arabalarında olduğu gibi güneş enerjili araştırma gemisinde de birtakım çalışması söz konusu olacak. TÜBİTAK'ın gönüllülerden oluşturacağı takımın inşa edeceği gemi, yeni ufuklara ilk seferini, yapımına katılan üniversitelerin öğrencileri arasından kurayla seçilecek birer temsilciyle birlikte dost ülkelerin limanlarına yapacak. 'Yeni Ufuklara' adı verilen gemi sadece Akdeniz, Ege ve Karadeniz sahillerine değil, okyanuslara da yelken açacak.
'73 yaşındayım, yapım aşmasında çalışabilirim'
TÜBİTAK'ın yaptığı çağrıya, 7'den 70'e her yaş ve kesimden 300'e yakın gönüllü yanıt verdi. Başvuranlar arasında üniversite hocaları, farklı bilim dallarında eğitim gören öğrenciler, lise öğrencileri ve endüstri temsilcileri bulunuyor. İşte 'o gemide' yer almak isteyen gönüllülerden bazıları:
Orhan Gürkan: 73 yaşındayım. Emekli deniz yüksek mühendisiyim. Deniz Harp Okulu mezunuyum. Michigan Üniversitesinde lisans derecesi aldım ve gemi inşa mühendisliği dalında yine aynı üniversiteden yüksek lisans eğitimi gördüm. Tasarım ve yapım aşamasında görev alabilirim.
Görkem Özvural: 20 yaşındayım. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği öğrencisiyim. Amatör denizciyim. Geminin mühendislik hesaplarında, inşasında ve elektrik-elektronik aksamının geliştirilmesinde çalışabilirim.
Zafer Caner: 20 yaşındayım. OMU Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisiyim. Mekanik, tasarım, araştırma ve el becerisi konularında projeye destek sağlayabilirim.
Mehmet Anıl Özaltın: 22 yaşındayım. Ege Üniversitesi Makine Mühendisliği 2'nci sınıf öğrencisiyim. Mukavemet hesapları, termodinamik ısı hesapları, sistem tasarımında çalışabilirim.
Gülşah Çongur: 19 yaşındayım. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik öğrencisiyim. Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda destek sağlayabilirim.
Koray Can Karakaya: 15 yaşındayım. Bursa Malcılar Lisesi öğrencisiyim. Çıkabilecek sorunlara karşı çözüm yolları geliştirebilir ve yeni fikirler üretebilirim. Fizik ve elektrik konularında yardım edebilirim.
Metin Şahin: 24 yaşındayım. Gazi Üniversitesi Metalurji Bölümü, Metal Öğretmenliği öğrencisiyim. Metal ve Alaşımları konusunda destek sağlayabilirim.
Gökçe Vatansever: 17 yaşındayım. Kırkkonaklar Anadolu Lisesi öğrencisiyim. Ar/Ge çalışmalarına yardımcı olabilirim.
Burak Kaya: 15 yaşındayım. Bursa Malcılar Lisesi öğrencisiyim. Çıkabilecek sorunlara karşı çözüm yolları geliştirebilir, biyolojiyle ilgili sorun olursa yardımcı olabilirim
Yrd. Doç. Dr. Hakan Ersoy: 42 yaşındayım. 'Yeni Ufuklara' adı verilen geminin teknolojik tasarım aşamasına ve Antalya'da deniz üzeri faaliyetlerine katkı sağlayabilirim.