Her Şey Bitti, Rüzgâr Gülü Kaldı!



Temizliğinden asfaltına, bir türlü bitirilemeyen dev kulesinden ıslah edilmeyi bekleyen Ankara Çayı’na kadar belediyenin tamamlaması gereken asli işler rafta beklerken, AKP’li Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, rüzgâr enerjisini kullanarak, ilçenin kendi elektriğini üretebilmesi için yeni bir projeye başlanacağının müjdesini verdi. Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ise geçtiğimiz dönemlerde Keçiören’e rüzgâr enerjisinden elektrik üretimi yapılacak bir tesisin inşaatına başlandığını söylemişti. Bağlum’da rüzgâr enerjisinden elektrik üretmek için bir firmayla deneme amaçlı protokol imzaladıklarını ifade eden Ak, projenin diğer belediyelere de örnek teşkil etmesi amacında olduklarını söyledi. Ak, bu çalışmanın ardından bazı belediyelerin de aynı adımları atabileceğini vurguladı. Ülke enerjisine katkı sağlamak istediklerini savunan Ak, projenin üreteceği elektriğin, beklentilerine hitap etmesi halinde işe devam edileceğini söyledi.

Yüzlerce tribün lazım

Rüzgâr sörfü ve rüzgâr güllerinden sağladığı elektrik enerjisiyle ünlü İzmir’in Alaçatı beldesinde, 12 adet rüzgâr gülü ve 44 rüzgâr türbini bulunuyor. Belediye mevcut rüzgâr güllerinden 10 bin nüfusluk ilçenin neredeyse bütün elektriğini karşılayabiliyor. Alaçatı Belediyesi, Türkiye’nin ilk ticari rüzgâr santralini yaptıran belediyesi olarak da biliniyor. Keçiören’in 1 milyonu aşkın nüfusuyla birçok kentin nüfusunu bile geride bıraktığı düşünüldüğünde, ilçenin elektriğini sağlamak için yüzlerce rüzgâr gülü yapılması gerekiyor. Bir rüzgâr gülünün maliyeti ve uygun yer bulunması konusunda da birçok sorunun çıkması kaçınılmaz.

Kule yarım kaldı

Keçiören Belediyesi, rüzgâr gülü için kolları sıvarken, ilçenin bitirilemeyen projeleri de dikkat çekiyor. Keçiören’de inşaatına başlanan ancak yarım kalan Cumhuriyet Kulesi’nde hiçbir gelişme yok. İlk ihalesi 2002 yılında yapılan ve 175 metre olarak planlanan Cumhuriyet Kulesi inşaatı, 144 metreye kadar yükseldi ve yargı kararıyla durduruldu. Temyize başvuran ve sonuç bekleyen belediyenin kuleyi yıktırabileceği görüşü ise güç kazandı. Mustafa Ak’ın konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da aktardığı belirtilirken, kule için şimdiye kadar 27 milyon TL harcandı. 2007 yılında kule için yeniden ihaleye çıkılmış ve firmanın inşaatı başka bir firmaya devredilmişti. İnşaatın yargı kararıyla durdurulmasının ise iki sebebi bulunuyor: İmara aykırılık ve uçakların uçuş güvenliğini tehdit etmesi.

Yeşil alan çok az

Türkiye’nin nüfusu açısından en büyük ilçelerinden biri olan Keçiören, buna karşın kişi başına düşen yeşil alan miktarı açısından yetersiz. Kişi başına 2,3 metrekare olan yeşil alan miktarı bulunan Keçiören’de bu konuya ilişkin nasıl çalışmalar yapılacağı da merak konusu.

Dev akvaryum kötü durumda

Eski Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok zamanında yapılan 35 metre uzunluğundaki Türkiye’nin en büyük akvaryumlarından birisi olan akvaryum, bakımsızlık nedeniyle mikrop yuvasına dönmüştü. Açıldığı dönemde 3 bine yakın deniz canlısını barındıran ve 600 bin liraya mal olan akvaryum belediye başkanının değişmesiyle kaderine terk edilmişti. Akvaryum içinde 3 bine yakın deniz canlısı pislik nedeniyle telef olurken, suyun kirliliği bazı hastalıklara davetiye çıkarır hale gelmişti. Cumhuriyet Ankara’nın konuyu gündeme getirmesinin ardından akvaryumda çalışma başlasa da bu çalışmanın “göstermelik” olduğu görülüyor.

‘İsraf son sürat devam ediyor’

Eski CHP Keçiören Belediye Başkan Adayı ve aynı zamanda bir Keçiörenli olan Taner Güner, rüzgâr tribünün örnek olarak yapılmasının mantıklı bir iş olmadığını belirterek, “Kaynak israfına devam ediliyor. Diğer firmalara örnek olsun diye böyle bir proje yaşama geçirmek istiyorlarsa bunun için rüzgâr tribünü yapmalarına gerek yok” dedi. Önce bir fizibilite çalışması yapılması gerektiğine dikkat çeken Güner, şöyle konuştu:

“Gerekli faydayı sağlamazsa ne olacak. Uydurma tribün koymayla neyi başarmış olacaksın. Çok anlamsız bir iş. Keçiören, bitirilemeyen ve işletilemeyen projeler çöplüğüne dönsün istemiyoruz. İyi etüt edilmemiş yapıyla karşı karşıyayız. Halkın eğitime, sağlığa ve ulaşıma ihtiyacı var. Belediyenin hizmetleri arasında elektrik üretip halka satma gibi bir madde bulunmuyor. İlçe belediyesinin böyle bir görevi olamaz. Bu komik ve ironik bir durumdur. Merkezi hükümetin görevini düşük bütçeli bir ilçe belediyesi yapamaz. Gereksiz bir çaba ve uğraş olarak değerlendiriyorum.”