Her İlçeye Yardımsever Bir AKP'li!



29 Mart yerel seçim öncesinde hızlanan yardımlarla başlayan tartışmalar, gözleri ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma Vakıfları’nın mütevelli heyetlerine çevirdi. Çünkü 50 milyon TL’lik yardım dağıtılan İstanbul’daki ilçelerde bu yardımların kimlere yapılacağını bu 13 kişilik mütevelli heyeti karar veriyor. Kritik öneme sahip olan heyetin kanunen 'siyasi' nitelik taşımaması gerekir. Ve bu nedenle heyette kamu görevlilerinin yanı sıra her ilçede "iki hayırsever" vatandaş da yer alıyor.

İstanbul’un 39 ilçesinin 37’sinde faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma Vakıfları’nın mütevelli heyetleri mercek altına alındığında heyette birer AKP’li İl Genel Meclisi üyesinin "hayırsever" kontenjanında olduğu ortaya çıktı. Bakırköy ve Kadıköy Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’nın mütevelli heyetlerinde AKPli üye bulunmuyor. Kanuna göre, İl Genel Meclisi üyelerinin bu vakıflarda görev alması kesinlikle yasak.

"AKP’li hayırsever", Gaziosmanpaşa’da mütevelli heyetine seçilen AKP’li İl Genel Meclisi üyesi İsmail Aykaç hakkındaki şikayetle ortaya çıktı. Bu şikayeti inceleyen Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirliği, 30 Ekim 2008’deki kararında "Sosyal Yardımlaşma Vakıfları’na siyasi parti temsilcisi atanamaz" diyerek, il genel meclis üyesinin bu vakıflarda yaptığı işlemlerin yok hükmünde olduğunu bildirdi. Her yıl bu vakıflara atama yapan İl Genel Meclisi, Başbakanlık’ın bu kararından hemen sonra yani 2008 Aralık ayında toplandı; AKP’li meclis üyeleri vakıfların mütevelli heyetlerinde görevlendirildi. Kararda, sadece ilçelerdeki vakıflarda değil İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Mütevelli Heyeti’ne de AKP’liler atandı. Sultanbeyli ilçesinden meclis üyesi olan Ali Güner ve Kadıköy ilçesinin meclis üyesi M.Nejat Güllü bu göreve hayırsever olarak getirildi.

Hayırseverler nerede görevli?

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, vatandaşlara yardımda bulunmak üzere her il ve ilçede bulunuyor. İl Mütevelli Heyetleri; vali başkanlığında, belediye başkanı, defterdar, il milli eğitim müdürü, il sağlık müdürü, il tarım müdürü, il sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme kurumu müdürü, il müftüsü, köy muhtarı, mahalle muhtarı, iki sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve iki hayırseverden oluşuyor. İlçe Mütevelli heyetleri Kaymakamlar başkanlığında; belediye başkanı, mal müdürü, ilçe milli eğitim müdürü, sağlık bakanlığının ilçe üst görevlisi, varsa İlçe Tarım Müdürü, İlçe Müftüsü, bir köy ve bir mahalle muhtarı, bir sivil toplum kuruluşu ve iki hayırsever vatandaştan oluşuyor.

Kanun "yasak" diyor

Devlet yardımının, bir partinin yardımı görünmesine neden olan "partili hayırsever konusu", daha önce bir şikayet üzerine müdürlüğün Hukuk Müşavirliği’nin gündemine geldi. İstanbul Gaziosmanpaşa ilçesindeki mütevelli heyetine "hayırsever üye" olarak AKP’li İl Genel Meclis üyesi İsmail Aykaç hakkındaki şikayeti inceleyen müşavirlik, İl Genel Meclisi’nin kendi üyelerini hayırsever olarak görevlendiremeyeceğini şöyle açıkladı: "Mezkür hüküm ile İl Genel Meclisi’nin hayırsever vatandaşlar arasından seçim yaparak iki kişiyi vakıf mütevelli heyetinde görevlendireceği açıkça hükme bağlanmış olup, İl Genel Meclisi’nin kendi üyeleri arasından seçim yapmalarına imkan tanınmamıştır."

İl Genel Meclisi’nin kararı

AKP’li üyelerin çoğunlukta olduğu İl Genel Meclisi, geçen Aralık ayında AKP’li meclis üyeleri vakıfların mütevelli heyetlerinde görevlendirildi. İstanbul’daki vakıflarda yer alacak iki hayırseverden biri AKP’li meclis üyesi oldu. Karar oyçokluğuyla alındı. Bu kararla sadece ilçelerdeki vakıflarla değil, İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Mütevelli Heyeti’ne de AKP’liler atandı.