Fibrobeton Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muhammed Maraşlı, Fibrobeton’un geliştirdiği yeni inovatif ürünü Fibro-T ile dünya GRC sektöründe bir yeniliğe daha imza attığını söyledi. Muhammed Maraşlı, Fibrobeton’un sadece Türkiye’de değil, dünya GRC sanayinin gelişmesine de öncülük etmeye devam ettiğini sözlerine ekledi.
Dış cephesi Fibro-T paneller ile kaplanan yapıların yağmur suyu ile temizlenerek ömrü boyunca boya gereksinimi duymadığını ifade eden Maraşlı, bu özelliği sayesinde yapıların bakım maliyetlerini ciddi ölçüde düşürdüğünü belirti. Maraşlı, konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: “Ortamdaki Nitrit Oksit (NOX) miktarını azaltarak hava kirliliğinin önlenmesine de ciddi ölçüde katkı sağlayan yeni nesil bir ürün olarak geliştirdiğimiz Fibro-T® paneller, inşaat sektöründe son yıllarda geliştirilen en dikkati çeken çevre dostu ve yenilikçi yapı malzemesi olarak öne çıkıyor.”
Cam elyaf takviyeli
Muhammed Maraşlı, Fibrobeton’un Düzce Ar-Ge tesislerinde geliştirdikleri “kendini ve çevreyi temizleyen cam elyaf takviyeli” Fibro-Tpanellerin, çimentonun yapısındaki nano parçacıkların etkisiyle kiri üzerinde barındırmadığını kaydetti. Çimsa ile stratejik işbirliği yapılarak geliştirdikleri Fibro-T panellerin kendini temizleme özelliğinin, çimentonun yapısında yer alan nano parçacıkların etkisiyle sağladığını söyledi. Muhammed Maraşlı, sözlerine şöyle devam etti: “Fibro-T ile kaplanan yapı cephesi, inorganik kirleticileri yüzeyinde bağlayarak tuz haline getiriyor. Dış cepheye gelen yağmur suları sayesinde çözünen bu tuzlar panellerin üzerinden akarak hem havayı, hem de panellerin üzerini temizliyor. Böylece Fibro-Tkaplamalı dış cephelerin üzeri yağmur döngüsü ile sürekli olarak temiz kalıyor ve uzun yıllar süresince beyazlığını koruyor.”
Fibrobeton Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muhammed Maraşlı
Fibro-T’nin çok katlı binalar, iş merkezleri, oteller ve modüler yapılar ile prefabrike bina cepheleri için ideal bir alternatif oluşturduğunu dile getiren Maraşlı, şehir merkezleri ve sanayi bölgeleri gibi yoğun emisyon sonucunda oluşan hava kirliliğinin önlenmesinde de etkin bir yöntem olarak kullanıldığını vurguladı.
50 yılda 1 milyon dolar tasarruf
Maraşlı, Fibro-T panelinin, binaların bakım maliyetini nasıl düşürdüğünü ise şu örnekle anlattı: “Normal binada öngörülen dış cephe boyama ve yüzey temizleme maliyetleri, metrekarede yaklaşık 10 dolar olarak kabul ediliyor. Her 5 yılda bir kez dış cephenin boyanması gerekliliği ve binanın efektif ömrünün 50 yıl olduğu düşünüldüğünde, binanın ömrü boyunca 10 kez dış cephesinin boya ihtiyacı ortayı çıkıyor. Boya metrekare maliyeti 10 dolar olarak düşünüldüğünde, 50 yıl sonunda, bina dış cephe boyama maliyetinin toplamı bugünkü değerlerle metrekarede 100 dolara ulaşıyor. 10 bin metrekare dış cephesi olan bir bina için bu maliyet, 50 yılda 1 milyon dolara ulaşıyor. 50 yılın sonunda bina sahipleri 1 milyon dolar gibi rekor düzeyde parasal tasarruf sağlamış oluyor.”
Tüpraş Fuel Oil Dönüşüm tesisi Fibro-T panelleri ile kaplanan ilk örnek proje olarak öne çıkıyor.