Hem Ev Yapacak Hem Giydirecekler



Tuna Çelik, deprem sonrasında ara verdiği konut yapımına şehir merkezlerindeki butik projelerle geri döndü. Şirket, aynı zamanda mobilyada da orta sınıfa hitap edecek şekilde yeniden yapılandı.

Baba Turan Tuna tarafından 35 yıl önce kurulan Tuna Çelik, ofis mobilyacılığında uzun yol katettikten sonra geçtiğimiz yıllarda 'Tuna Ev' markası ile bu kez evleri giydirmeye başladı. Silivri'de toplam 55 bin metrekare alanlı fabrikada üretim yapan Tuna Ev, ağırlığı el işçiliği olmak üzere orta-üst gelir düzeyine hitap eden mobilyalarla tanındı. Ancak 2004 yılında başlayıp 2005'te patlayan konut arzıyla birlikte kaliteli fakat satın alınabilir mobilyaya da talep arttı. Tuna Grubu şimdi fabrikanın kapasitesini artırarak, bu kez orta sınıf için de mobilya üretmeye başladı. Bunu yaparken tasarımdan ödün vermedi, ancak el işçiliğinin ağırlığını azaltarak maliyetleri yüzde 40 oranında düşürdü.

Tuna'nın işi sadece ofis ve evleri giydirmek değil aslında. Onlar yıllardır sessiz sessiz inşaat işiyle de ilgililer. Ancak 2000'lerde ara verilen bu alan, talepteki artışla yeniden canlandı ve Bakırköy'de Tuna Boyu Evleri ile sektöre yeniden ısınmanın ilk adımı atıldı. Baba Turan Tuna ve oğlu Nuri Tuna ile Silivri'deki fabrikada, yeni yapılan evleri ve o evleri giydirecek mobilyaları konuştuk

Biz yeni mobilya atağını konuşmaya gelmiştik, ama sürpriz olarak inşaat işi çıktı. Niçin hiç duyurmadınız bugüne kadar?
Aslında bu bizim için yeni bir iş değil. 1983'ten beri bu işi yapıyoruz. Fatih'te 200'e yakın, Bahçelievler'de 140 daire yaptık geçmişte. Merter'e adını veren Merter Ailesi'ne kat karşılığı evler yaptık. Florya'da bir site, Bakırköy İncirli Caddesi'nde bir iş merkezimiz var. Silivri'deki bu fabrika binasını da biz yaptık. Toplamda 250 bin metrekarenin üzerinde konut yaptık bugüne kadar. Depremden sonra bu işe ara verdik, şimdi yeniden başladık ve ilk olarak Bakırköy Veliefendi Hipodromu karşısındaki Emboy Tekstil'in deposunun olduğu arazide 120 konutluk bir site yapıyoruz.

Bakırköy'den kopamayanlar için mi bu evler?
Tam da öyle. Burada oturmaktan hiç vazgeçmeyen, ama iyi bir projenin içinde yaşamak isteyen çok önemli bir kitle var. Bölgenin özelliği nedeniyle statik konusunda çok önemli bir isimle, İrfan Balioğlu'yla çalıştık. Bahçe katı+5 kat olacak bloklar. 10 blok var. Kapalı garaj, yüzme havuzu, çocuk havuzu, jeneratör ve 24 saat güvenlik var. 2+1, 3+1 ve çatı dubleksi (5+1) olmak üzere 5 tip daire var. Metrekare fiyatları yaklaşık 2 bin dolar olacak. Bizim işimiz orta ölçekli butik projeler, bundan sonra da öyle devam edeceğiz. Bir de Taksim'de otel projemiz var ama şimdilik ayrıntı veremiyoruz.

Mobilyada bayi ağı genişleyecek

Mobilyada orta sınıfa yönelik fiyatlara inme kararınız, inşaattaki canlılıkla mı ilgili?
Mobilya sektöründe bir alt sınıf ürünler var, bir de çok lüks olanlar. Ama karı-koca çalışan, ortalama bir zevki olan kesimin ihtiyaçlarına uygun bir arz yok. Herkes birbirini taklit ediyor. Biz tasarım gücümüzü de kullanarak, şu anki ürünlerimize ek olarak yüzde 40 daha ucuza mobilya üretimine başladık. Daha önce üretim el işçiliğine dayalıydı. O da sürecek, ama fabrikasyonu artırarak daha geniş bir kitleye hitap edebileceğiz. Toplam üretimde yüzde 50 artış anlamına geliyor bu. Bunun için bayilikler yoluyla Türkiye'ye yayılacağız. 2007 sonunda 25-30 bayiye ulaşmayı hedefliyoruz.