Başbakan'ın dört ay önce açtığı AKP'li Denizli Belediyesi'nin 'prestij kavşağı'nın zemini çöktü. Belediye: 'Kusurlu müteahhit.' Uzmanlar: 'Mühendislik teknikleri gözetilmemiş'.
Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından dört ay önce törenle açılan, AKP'li Denizli Belediyesi'nin prestij projelerinden Sevindik Köprülü Kavşağı'nın zemini çöktü. Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi, çökmenin müteahhit hatasından kaynaklandığını ve düzeltileceğini söyledi. Uzmanlar ise çökmenin yolun mühendislik tekniklerine uygun yapılmamasından kaynaklandığını belirtti.
3 milyon YTL'ye mal olan Sevindik Köprülü Kavşağı, USAŞ firmasınca 100 günde yapılmış ve 18 Kasım 2005'te hizmete girmişti. Yol üzerinde oluşan 2 santimetrelik çatlaklar ve kamburlar araç trafiğini olumsuz etkilemeye başladı.
Belediye Başkanı Zeybekçi, altyapıya yönelik boruların geçirilmesi için Denizli-Ankara güzergâhında 10 metre derinlikte kazılar yapıldığını ve zeminin tam oturmadığını söyledi. Zemin oturuncaya kadar yeni çökmeler olabileceğini de belirten Zeybekçi, "Bazı yerlerdeki çökme zeminden, bazı yerlerde ise müteahhit hatasından kaynaklanıyor. Müteahhit garantisi olduğundan, çöken bölümler yeniden yaptırılacak" dedi.
'Drenaj kanalı yüzünden'
Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar ise, "Drenaj kanalı nedeniyle zemin kayması oluşmuş. Eski asfaltın üstüne asfalt atıldı. Bu çökmede yağan aşırı yağmurun da etkisi olabilir" diye konuştu.
Uzmanlara göre ise zemindeki çökmeyi dere ve kaynak sularına bağlamak doğru değil. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe şu değerlendirmeyi yaptı: "Bir yol yapılırken, güzergâhtan geçen dere ve kaynak suları tespit edilmelidir. Bunun ardından da yol, mühendislik tekniklerine göre inşa edilmelidir. Yol fiziksel tüm özellikler göz önüne alınıp, gerekli mühendislik önlemleri alındıktan sonra yapılırsa kaynak suyundan zarar görmez."
İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nadir Yayla ise şunları söyledi: "Önce drenaj yapılmalı, daha sonra yol. Kaynak suları yolda birtakım çamurlaşmalar meydana getirebilir ve yolun taşıma gücü düşer. Drenajı iyi yapılırsa kaynak suyu yola büyük zarar vermez.