Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Mürsel Öztürk, büyümeyi savaş sonrasına ertelediklerini söyledi. Savaşın çok hızlı bir şekilde sonuçlanmasını ümit ettiklerini belirten Öztürk, "Sektör, 2002 yılını kayıp yıl olarak kabul etti. 2003 yılı hedefleri ise, savaş sonunda oluşacak yeni ortama göre şekillenecek" dedi.
2003 yılında yüzde 10 büyüme ile 20 milyon metreküp beton üretimi öngördüklerini ifade eden Öztürk, "Ancak, şuandaki görüntü hiç parlak değil. 2002 yılının ikinci yarısından itibaren projelendirme açısından hafif bir hareketlilik yaşandı. Ancak, savaş olasılığı yatırımcıları tekrar düşünmeye yöneltti" diye konuştu. Öztürk, savaşın etkilerinin kısa sürmesi halinde, sektörün tekrar canlanma ve girişim trendine geçeceğini kaydetti.
Deprem ve krizlerin etkisiyle bir türlü toparlanamayan inşaat sektörünün 2002 yılında da canlanmadığına dikkat çeken Öztürk, beton sektörü açısından 2002 yılını kayıp yıl olarak değerlendirdiklerini söyledi. Geçen yıl 17 milyon 800 bin metreküplük hazır beton üretildiğini belirten Öztürk, "Üyelerimiz 40 milyon metreküp hazır beton üretmeye hazır. Ancak, kapasite kullanım oranları yüzde 50'nin altında" şeklinde konuştu.
Beton fiyatlarının sürekli düştüğünü kaydeden Öztürk, şöyle dedi: "Sektörde rekabet çok yüksek. Kar marjları tamamen tüketilmiş durumda. Sektör zorlukla ayakta duruyor. Yakın dönemde mutlaka sektörün önünün açılması gerekiyor. Yoksa ciddi şekilde ileride tamiratı çok zor olacak bir yıpranma ve çöküşle karşı karşıya kalabiliriz."
Duble yol umudu
Sektörün tekrar canlanması için hükümetten destek beklediklerini vurgulayan Mürsel, AKP hükümetinin Acil Eylem Planı'nda yer alan duble yol projesinde beton yol yapımına öncelik verilmesini istediklerini ifade etti. Hükümetten projenin en az yüzde 20-30'unun beton yol şeklinde gerçekleştirilmesini istediklerini kaydeden Mürzel Öztürk, "Yetkililer teklifimize sıcak bakıyorlar. Ancak henüz somut bir adım atılmadı" dedi.
Türkiye'de beton üretiminin ülke geneline yayıldığını ve her kalitede üretimin yapılabildiğini vurgulayan Öztürk, projenin kaynak israfını önleyecek bir şekilde yapılmasının şart olduğunu dile getirdi. Öztürk, "Beton üretiminde tamamen ülke kaynakları kullanılıyor ve taşınması ucuza mal oluyor. Bu yolları yapacak kaliteli inşaat firmaları var. Hükümetin ve Bayındırlık Bakanlığı'nın konuya bu açıdan bakmasını istiyoruz" diye konuştu.
Hükümetin projeye serme asfalt kullanarak başladığına dikkat çeken Öztürk, şöyle devam etti: "Türkiye'nin toplam 60 bin kilometrelik karayolu ağının, 15 bininin duble yol olarak yapılması öngörülüyor. Proje 5 yıla yayılırsa yılda 3 bin kilometrelik yol yapımı, beton sektörünü canlandırabilecek bir girişim. İlk aşamda tercih edilen serme asfalt daha az fiyata mal oluyor ama dayanıklılığı yok. Asfalt yolların dayanma süresi 5 yıl. Betonda ise dayanıklılık süresi 30 yıla kadar çıkıyor. Bu nedenle projede beton yol kullanımı, asfalta göre yüzde 30 avantaj sağlayacaktır."