DHA'nın haberine göre, Anadolu 8.Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya yangının çıktığı tarihte Haydarpaşa Garı'nda tadilat işçisi olan tutuksuz sanıklar Zafer Ateş ile izolasyon çalışmasını yürüten şirketin sahibi Hüseyin Kaboğlu katıldı. Davaya müdahil olan TCDD’yi ise avukat Süleyman Güldüren temsil etti.
Patlayarak su kaçıran borunun üzerine tüp koydular
Haydarpaşa Garı Tren İstasyonu ve TCDD’nin lojmanlarında kalorifer tesisat ustası olarak görev yapan Sinan Balta duruşmada tanık olarak dinlendi. Olay günü evinden sabah saat 10.00 sıralarında boru patlağı olduğu gerekçesiyle Haydarpaşa Garı'na çağrıldığını belirten Balta, “Çatıya çıktığımda kalorifer borusunun zemine yakın yerdeki bağlantı noktasının dış dibinden çökme olduğunu ve oradan etrafa su fışkırdığını gördüm. Yerler de su içindeydi. Kırık borunun üzerinde mutfak tüpü duruyordu. Tüpün borunun üzerine konulması nedeniyle kırılma olmuş olabileceğini düşünerek orada bulunanlara çıkıştım" dedi. Hakimin tanığa, tüpün olduğu bölgede ateşle herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığı şeklindeki sorusunu üzerine tanık Balta, “Ben ateşle çalışma yapıldığını görmedim" diye konuştu. Sanıklar Ateş ve Kaboğlu ise tüpü, su kaçıran borudaki kaçağın azalması amaçlı boru patladıktan sonra koyduklarını belirtti.
Tadilat gideri 350 bin lirayı buldu
Mahkeme Hakimi Nuh Hüseyin Köse, TCDD’den gelen rapor doğrultusunda Haydarpaşa Garı’nda çıkan yangın nedeniyle şuana kadar olan çatı tadilat giderlerinin 360 bin lirayı bulduğunu belirtti. Olay tarihinde binada yapılan tadilat ile ilgili görevli kontrol mühendisinin kim olduğu hususunun TCDD 1.Bölge Müdürlüğü’ne sorulmasına karar verilerek duruşma ertelendi.
1 yıla kadar hapis cezası istemi
28 Kasım 2010 tarihinde Haydarpaşa Garı’nda çıkan yangının ardından, çatıda izolasyon yapan Zafer Ateş ve Hüseyin Doğan adlı işçiler, izolasyon çalışmasını yürüten şirketin sahibi İhsan Kabloğu ve Hüseyin Kaboğlu hakkında, ‘taksirle yangına sebebiyet vermek’ suçundan, TCDD mühendisleri Suavi Günay ve mühendis Ayşe Kaplan hakkında ise, “genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması" suçundan 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
“Nedeni sabotaj veya tip patlaması değil"
Öte yandan Haydarpaşa Garı’nda çıkan yangının ardından 3 yıl sonra, 8.Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda geçtiğimiz Nisan ayında 4 kişilik bilirkişi heyeti keşif çalışması yapmıştı. Çatının tamiratı sırasında çıkan yangınla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda yangının en güçlü sebebi ‘kolay yanıcı maddenin aşırı ısınması’ ve ‘çalışan işçilerin izolasyon malzemelerine atmış olabileceği sönmemiş sigara izmariti’ olarak gösterildi. Bilirkişi heyeti yangının sabotaj, elektrik kontağı veya tüp patlamasıyla alakalı olamayacağını raporunda beyan etti.