Haydarpaşa Numune Hastanesi Bakımsızlıktan Dökülüyor



Radikal'den Vildan Çiftsüren'in haberine göre, 1936 yılından bu yana faaliyet gösteren ve yaklaşık 800’e yakın yatak kapasitesi bulunan Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinin durumu içler acısı. Moloz yığınlarının karşıladığı hastane bahçesinde her türlü atık bulmak mümkün. Duvarları delik, çatlak ve rutubet kokan koridorlar… Morg olarak kullanılan yerin giriş kapısı aslında hastane ile ilgili her şeyi anlatmaya yetiyor…

Her gün binlerce hastanın geçtiği Gastroenteroloji bölümünün koridorundaki duvar rutubetten baştan aşağı çürümüş, duvarın aşınmış olan alt kısmında temel demirleri ortaya çıkmış. Üroloji bölümünde ise koridor duvarının yine alt kısmından hastanenin dışını görülüyor. Çünkü açıklığın olduğu duvar, plaka benzeri hafif bir malzeme kullanılarak boydan boya örülmüş vaziyette

Eskiden pencerelerin olduğu bazı bölümlerin ise örülerek yamalandığı dikkat çekiyor. Bu bölümlerin dışında kalan pek çok yerde ise sıvaları dökülmüş duvarlara, kırılmış camlara, uzun yıllardır değiştirilmediği belli olan pencere çerçevelerine ve rengi siyaha dönmüş perdelere rastlamak mümkün.

İçi kadar dışı da bakıma muhtaç

Hastanenin içi böyleyken dışında da farklı bir durum söz konusu değil. Gastroenteroloji Kliniğinin Endoskopi Ünitesinin bir bölümünün tadilatta olması nedeniyle hastane bahçesinde molozlardan ve kumlardan oluşan tepecikler göze çarparken, hastane binasının çevresinde ise gelişigüzel atılmış inşaat malzemeleri ve çöp atıkları, hastaneyi şantiye alanından farksız kılıyor. Hastanenin dışını örümcek ağı gibi birbirinin içine girmiş halde sarmalayan ve yer yer duvardan aşağı doğru sarkan kablolar adeta faciaya davetiye çıkartıyor.

Paslanmış ve patlamış boruların da dış tarafları bantlanarak kapatılmaya çalışılmış, sıvası dökülmüş ve yağmurdan sonra akan isli su izlerini üzerinde taşıyan dış cephe, hastaneye korkutucu bir görüntü veriyor.

İlk kez tadilat görüyor

Görüşlerini aldığımız bir hastane yetkilisi ise durumu şöyle özetliyor; “ Hastane 22 yıldan beri ilk kez tadilat görüyor, binanın eski ve eklemeli olmasından dolayı tadilatlarda bu tarz aksamalar ortaya çıkabiliyor, mevcut görüntüler bizi de çok rahatsız ediyor ancak hastanenin çok eski olması bakım sürecini uzatıp güçleştiriyor.”

Yetkili, bakımsız koridor duvarları ile alakalı olarak ise; “ Oralarda havalandırma sıkıntısı var, duvarın olduğu yerin üstünde ise ameliyathane var, ameliyathanenin boşaltılması kolay bir iş değil, yaklaşık birkaç ay önce tadilat gördü ancak binanın ilk yapıldığındaki teknik eksiklik nedeniyle yine aynı duruma geldi. Teknik ekip konuyla alakalı çalışıyor.”

Geçen yıl daha berbat durumdaydı

Hastanenin bakımsızlığından dert yanan bir hasta “Geçen yıl burası daha berbat bir durumdaydı şimdi eskiye oranla yine iyi” derken; bir diğer hasta da “ Biz buraya sağlığımız için geliyoruz, sağlığımızdan olmak için değil, böyle bir manzarayla karşılaşmak istemiyoruz, hastane dediğin pırıl pırıl ve bakımlı olmalı” dedi.