Mimarlar Odası Ankara Şubesi, endüstri ve sanayi mirası EGO Lojmanlarının da bulunduğu Havagazı Fabrikası Yerleşkesi’ne ilişkin yargı süreçlerini hatırlatarak, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan yıkıma tepki gösterdi.
Ankara I Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne resmi yazı yazarak yıkım işleminin durdurulmasını isteyen Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Başkent’in kültürel mirasının yok edilmesini kınadı.
Yıkım hukuksuzdur, acilen durdurulmalı
Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, geçtiğimiz günlerde Ankara Tabip Odası ile birlikte Cumhuriyet’in ilk sanayi arkeolojisi olan Maltepe Havagazı Fabrikası yerleşkesi için Kent Düşleri Proje Fikir Yarışması açtıklarını da anımsatarak şunları söyledi:
“Maltepe Havagazı Fabrikası Yerleşkesi yapılarının endüstri/sanayi mirası olarak tanımlanması ve tüm yapılarının kültür varlığı olarak tescil edilmesine ilişkin 2006 yılından itibaren devam eden hukuksal süreç lehimize sonuçlandı. Havagazı yerleşkesi tescilli kültür varlığı durumu yasallaştı. Koruma Kurulu’na yazdığımız yazıda tescil öneri raporlarımızı da hatırlatarak, EGO lojmanlarının yıkımının acilen durdurulmasını istedik. Havagazı Yerleşkesi, içerisinde barındırdığı tüm yapıları endüstri mirası olarak bir kültür varlığı değeri taşıyor. Lojman binalarının yıkımı hukuksuzdur. Öte yandan kültürel miras potansiyelinin yanında halk sağlığına etkisi ile gündeme gelen Havagazı Yerleşkesi’nin korunarak yaşatılması için fikir yarışması düzenlerken böyle bir yıkımın yapılması, Ankara kentine yapılmış bir hakaret, gelecek kuşakların yaratıcılık hakkının gaspıdır.”
“Maltepe Havagazı yerleşkesini yüksek yoğunluklu yapılaşmaya ve ranta teslim etmeyeceğiz. Başka bir yol başka fikirler, ortak akıl ve kamusal kullanımla Ankara’yı öne çıkartacak yaklaşımlarda var. Ankara’yı yıkımlar kenti değil, Cumhuriyetin başkenti olarak dünya kenti haline getirmek için mücadeleye devem edeceğiz ” diyen Candan, tarihi EGO lojmanlarının yıkımlarını hukuksal sürece taşıyacaklarını ifade ederken, yıkılan binalarda asbest incelemesinin yapılıp yapılmadığının ve sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılması gerektiğinin de altını çizdi.
Yapı yıkılmadan önce asbest analizi yapıldı mı?
Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut ise, Havagazı Fabrikası Yerleşkesi’nin tarihi eser potansiyelinin korunarak kentte kazandırılması için kamuoyu oluşturmaya çalıştıklarını, halk sağlığı konusunda mekanın sağlık potansiyellerine ilişkin farkındalık yaratmak istediklerini anımsattı.
Bulut, EGO lojmanlarının yıkımında bir asbest analizinin yapılıp yapılmadığını da sorgulayarak, şunları söyledi:
“Kentleşme ve halk sağlığına etkilerini, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile birlikte Maltepe Havagazı Fabrikasındaki 350 ton asbestli malzeme içeren Elektrik Santralinin yıkımı sürecine karşı verdiğimiz mücadelede ne kadar önemli olduğu kamuoyu tarafından fark edilmiştir. Şimdi de yerleşke içindeki lojmanlar yıkılmaya başlandı. Yerleşkeye ilişkin fikir projesi yarışması düzenlediğimiz ve halk sağlığı açısından yapılarda kullanılan asbest malzemesinin bilince çıkartmak ve farkındalık artırmaya çalıştığımız bu süreçte, lojmanların yıkılması manidardır. Lojmanların yıkımı yapılmadan önce herhangi bir asbest analizi yapılmış mıdır? Bu soru yanıtlanmalıdır.”