Dünyada 2012'de hava kirliliği 7 milyon kişinin erken ölümüne neden oldu.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hava kirliliğine ilişkin bugün yayımladığı raporunda, dünyada 8 ölümden birinin hava kirliliğinden kaynaklandığını belirtti.
7 milyon kişinin hava kirliliğine bağlı etkenler nedeniyle yaşamını yitirdiğinin belirtildiği raporda, 5,9 milyon kişinin öldüğü Asya ve Pasifik'in kirlilikten en fazla etkilenen bölgeler olduğu vurgulandı.
Rapor, hava kirliliği ile kalp-damar hastalıkları, kanser ve solunum yolları hastalıklarıyla bağlantısı olduğunu ortaya koydu.
DSÖ'nün Halk Sağlığı Bölümü başkanı Dr. Maria Neira, bu rakamların 2008'de yapılan bir önceki araştırmaya göre ölümlerde büyük artış olduğunu gösterdiğini, durumun şoke edici ve endişe verici olduğunu belirtti.
Neira, hava kirliliğinin artık sağlığı en fazla etkileyen çevresel etken olduğunu vurgulayarak, bundan zengin de, yoksul da olsa tüm ülkelerin etkilendiğine dikkati çekti.
Maria Neira, ''Veriler, soluduğumuz havanın daha temiz hale getirilmesi için harekete geçmek gerektiğini gösteriyor'' ifadesini kullandı.
Raporda, 2012'de, yaklaşık 3,7 milyon kişinin dış mekandaki hava kirliliğine bağlı etkenler nedeniyle yaşamını yitirdiği, şehirlerdeki taşıtlar, santraller ve fabrikaların kirliliğe yol açtığı kaydedildi.
Yaklaşık 4,3 milyon kişinin ise kömür, odun veya tezek ocaklarında yemek pişirilmesi, kömür ya da odunla ısınmaya bağlı iç mekandaki hava kirliliği nedeniyle öldüğü, dünyada yaklaşık 3 milyar kişinin evinde bu yakıtları kullandığı, evde daha fazla zaman geçiren kadın ve çocukların hava kirliliğinin bedelini daha ağır ödediği vurgulandı.
Raporda, hava kirliliğinin en fazla kalp krizi, felç, kronik bronşit ve akut solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ölüme neden olduğu belirtildi.
DSÖ'nün 2008'deki araştırması hava kirliliği nedeniyle 1,3 milyonu dış mekandaki kirliliğe bağlı olmak üzere 3,2 milyon kişinin öldüğünü göstermişti.