Hatay'da Turizm Master Planı Hazırlama Çalışmaları



Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, turizm konusunda Hatay'ın henüz yolun başında olduğunu belirterek, ''Amacımız, kentimizi 2023 yılında turizm merkezlerinden biri haline getirmek'' dedi.
Lekesiz, Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından yürütülen 'Hatay ili Turizm Master Planı' kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin Ortadoğu'ya, Ortadoğu'nun Akdeniz'den dünyaya açılan kapısı olan ve binlerce yıllık tarihiyle medeniyetlere beşiklik yapmış Hatay'ın yeşili, mavisi ve turuncusuyla eşsiz bir kent olduğunu ifade eden Lekesiz, ''Çok sayıda turizm unsurunu bir arada bulunduran Hatay'ın bu özelliklerini iyi bir şekilde değerlendirmek lazım'' diye konuştu.

Lekesiz, bu konuda planlı programlı bir şekilde çalışarak önlerine koydukları hedefleri gerçekleştirmeleri gerektiğini vurgulayarak, ''Hazırlamaya çalıştığımız turizm master planıyla da bu amacı gerçekleştirmek için çaba gösteriyoruz. İlk mağara kilisesi ile caminin yanı sıra çok sayıda tarihi ve doğal güzelliklere sahip kentimizde turizm anlamında geniş bir yelpazeye sahip'' dedi.

Kentin doğal güzelliklerinin yanı sıra, zengin termal kaynaklara da sahip olduğunu vurgulayan Lekesiz, bu alanda yatırımcıları buraya çekmek amacıyla, termal kaynakların envanterini çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.

Lekesiz, Hatay'ın müzeler kenti olabilecek zengin bir birikime sahip olduğunu da ifade ederek, yeni Arkeoloji Müzesi'nin ihalesinin yapıldığını, burada 34 adet teşhir salonuyla çocuk oyun parkları ile hediyelik eşya satış yerlerinin yer alacağı güzel bir mekan oluşturulacağını belirtti.

Dünyada, 2008 yılı sonu itibariyle turist sayısının 1 milyara ulaştığını, turizm gelirinin de 1 trilyon dolar civarında olduğunu ifade eden Lekesiz, şöyle devam etti:

''Dünyada her altı kişiden biri gezer dolaşır duruma gelmiş. Artık turizm, ekonominin lokomotif sektörlerinden biri. 2020 yılı itibariyle dünyada, toplam turist sayının 1,5 milyara, turizm gelirinin de 2 trilyon dolara ulaşacağı değerlendiriliyor. Bu değerlendirme doğrultusunda Hatay'ın buna ilişkin planlaması, hayalleri, hedeflerinin ne olduğunu hazırladığımız planla ortaya koymaya çalışıyoruz. Ayrıca eksikliklerimizi de tespit ederek bunları çözüme kavuşturmayı amaçlıyoruz. 2009 yılı itibariyle ülkemiz, dünyanın en çok tercih edilen 7. ülkesi durumunda. Turizm konusunda Hatay henüz yolun başında. Amacımız, kentimizi 2023 yılında turizm merkezlerinden biri haline getirmek. 2023 yılında kentimizin yatak kapasitesini 4 katına, ziyaretçi sayısını da 1 milyona çıkartmayı hedefliyoruz.''

Lekesiz, el birliğiyle turizm dönüşüm meşalesini yakmayı planladıklarını söyledi.

DOĞAKA Genel Sekreteri Erdoğan Serdengeçti de 40 farklı ülkenin turizm master planlarını inceleyerek, Hatay'ın bu konudaki eylemini ortaya çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti. Mastır planında yer alan turizmle ilgili eksikliklerin giderilmesi noktasında, maddi destekte bulunacaklarını ifade eden Serdengeçti, bu konuda herkese büyük görev düştüğünü belirtti.

Konuşmaların ardından, Devlet Planlama Teşkilatı Planlama Uzmanı Çağatay Telli ve Fatih Türkmen kent turizminin mevcut durumu ve yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi verdi.