Kahramanmaraş depremleri sonrası bölgede enkaz kaldırma ve oluşan hava kirliliği en yakıcı sorunlardan biri olmaya devam ediyor. Hatay ve Kahramanmaraş başta olmak üzere depremin vurduğu hemen her kentte molozlardan yayılan zararlı maddeler endişe yaratıyor.
BirGün'den Semra Kardeşoğlu'nun haberine göre; moloz konusu, Hatay Arsuz’da geçtiğimiz hafta düzenlenen III-Türkiye Travmatik Stres Kongresi’nde de ele alındı. Molozlar ve Hava Kirliği panelinde konuşan Tıbbi Jeoloji Uzmanı Dr. Eşref Atabey Hatay’daki döküm sahalarının haritasını sundu. 32 döküm sahasının yarattığı riskleri anlattı.
Atabey, Hatay’da 65 bin binanın yıkıldığını ya da ağır hasar aldığını anımsatarak şunları söyledi: “Molozlarda karışık halde tarım ilacı, radyoaktif atıklar, cıvalı atıklar, asbestli malzemeler, temizleyiciler, leke ve vernikler, araba aküleri, böcek ilaçları, toksik kimyasallar, elektronik atıklar var. Bunlar sağlığa zararlı. Asbest tozlarına maruz kalan kişilerde zamanla akciğer zarı kanseri (mezotelyoma), kalp ve damar hastalıkları, astım, alerji gibi solunumla ilgili rahatsızlıkların olabileceği biliniyor. 'Molozlarda asbest riski yoktur' şeklindeki bazı söylemler, bilim dışı ve sorumluluktan kaçma anlamına gelmekte. Yapıların inşasında çimento başta olmak üzere, ısı yalıtımı, döşemelerde birçok malzemede asbest kullanılmış olduğu düşünüldüğünde, tehlikenin boyutu anlaşılacak."
Enkazda 85 bn toksik madde var
İklim Adaleti Koalisyonu TTB Temsilcisi Dr. Demet Parlar ise deprem bölgesinde adeta bir ekokırım yapıldığını söyledi. Bölgedeki en acil sorunların başında enkazın bertaraf edilmesinin yer aldığını belirten Parlar, şu bilgileri paylaştı:
“Hatay’da çoklu travma yaşanıyor. Bu nedenle acil servislerde olduğu gibi hayati risk yaratan sorunları ön sıraya almalıyız. Enkazın yarattığı sorun adeta kanamalı bir hasta noktasında. Hem şimdi hem de ileride kritik problem yaratıyor/yaratacak. 5-10 yıl sonra tedavisi imkansız kanserler ortaya çıkabilir.”
Dr. Parlar, yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduklarını da belirterek, “Molozlarda 85 bin toksik madde olduğu söylendi. Molozlar tarım alanlarına, zeytin ağaçlarına da dökülüyor. Yetişen ürünler de kirleniyor. Enkaz maliyeti nedeniyle uzak yerlere değil örneğin bir okulun dahi yakınına dökülüyor. Göz göre göre toplu ölümlere yol açacak hatalar yapılıyor.” sözleriyle durumu özetledi.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.