Hatay'da 'Avrupa Miras Günleri'



Foto: İsmihan Özgüven (AA)

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, ''Tarihi ve doğal güzelliklere sahip Hatay'dan Avrupa ve dünyaya sesleneceğiz'' dedi. Sözen, ''Avrupa Miras Günleri'' kapsamında Ottoman Otel'de düzenlenen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, etkinliği Hatay gibi önemli bir yerde yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
    
Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan ve farklı dine inananların bir arada huzur içerisinde yaşadığı Hatay'ın çok önemli bir yer olduğunu ifade eden Sözen, buradaki mirasa sahip çıkma anlamında son zamanlarda önemli etkinlikler yapıldığını kaydetti. Kültürel mirasa sahip çıkmak ve kentteki zenginlikler konusunda farkındalık yaratmak adına geçen yıl Hatay'da yapılan 'Kültür Yürüyüşü'nün çok anlamlı olduğunu vurgulayan Sözen, ''Bu yürüyüşe kentteki herkesin destek vermesi önemli bir adım. Artık bundan sonra, tarihi ve doğal güzelliklerle zengin Hatay'dan Avrupa ve dünyaya sesleneceğiz. Çünkü burada onların da kökleri var. Buradan herkese birlik ve beraberlik mesajları vererek tüm dünyaya sesleneceğiz'' diye konuştu.

Tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkılması anlamında köylerden çalışma yapılmaya başlanması gerektiğinin altını çizen Sözen, ''Köyler yaşasın ki kasaba ve kentler yaşasın'' dedi. Kentte yapılan çalışmalarla ilgili vatandaşlara sürekli bilgi verilmesi gerektiğini de belirten Sözen, bu sayede destek ve birlikteliğin daha da artacağını, yeni hedeflerin ortaya konulacağını belirtti.
    
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz de ülkeler arasında sınırların hızlı bir şekilde kalktığı dünya da artık şehirlerin de yarış halinde olduğunu söyledi. Hatay'ı sahip olduğu zenginliklere paralel olarak geleceğe taşımanın son derece önemli olduğunu belirten Lekesiz, ''Sıfır hatayla devraldığımız mirası geleceğe taşımalıyız. Bu anlamda bir yıl önce 'Kültür Yürüyüşü' yaptık. Kamu kurumlarının yanı sıra sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarımız bu etkinliğe büyük ilgi gösterdi. Kentin zenginlikleri konusunda duyarlılık ve yerel sahiplenme oluşturuldu. Hatay'ın tüm renk ve çiçekleri bu yürüyüşle tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkma konusunda kararlı olduğunu gösterdi'' diye konuştu.
    
Kentin geleceğinin yol haritasını belirlemek için çok sayıda toplantılar yaptıklarının altını çizen Lekesiz, bu kapsamda sayısız projenin yapılmaya başlandığını kaydetti. Lekesiz, şu an müze yapımı, Uzun Çarşı ile Kurtuluş Caddesi'nin restorasyon çalışmaları ve St. Pierre Kilisesi, Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Payas Kalesi'nde çevre düzenlemelerinin devam ettiğini söyledi.
    
Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise el birliğiyle tarihi ve kültür birikime sahip çıkmaya çalıştıklarını belirtti.
    
Konuşmaların ardından Hatay Valisi Lekesiz'in başkanlığında ''Mirasla Yaşamak'' konulu panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Mimarlar Odası Başkanı Yaşar Çoşkun, üç semavi dinin temsilcileri ile Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (HESOB) Başkanı Kadir Teksöz katıldı.