Hatay Rüzgar Enerji Üssü Olmaya Aday



Rüzgar enerjisi açısından önemli bir potansiyeli barındıran Hatay'da enerji santrali kurmak isteyen 54 yatırımcının onay beklediği bildirildi.

Vali Mehmet Celalettin Lekesiz, Hatay'ın son dönemde yatırımcıların artan ilgisi nedeniyle Türkiye'nin rüzgar haritası içinde yer alan Çanakkale, Edirne gibi illerle yarışmaya başladığını söyledi.

Rüzgar enerjisi için kentte lisans almış 9 firma bulunduğunu belirten Lekesiz, bunlardan 4'ünün işletmede olduğunu, diğerlerinin ise henüz kurulmadığını ifade etti.

Kurulu bulunan rüzgar enerji santrallerinin 146 megavatlık güce sahip olduğunu ve yıllık 450 milyon kilovatsaat enerji üretimi yaptığını ifade eden Lekesiz, Samandağ, Yayladağı, Belen ve Antakya Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan santrallerde 61 ünitenin yer aldığını kaydetti.

Hatay'da yılda 5 milyar kilovatsaat enerji tüketiminin yapıldığını, bunun, yeni sanayi tesislerinin kurulmasıyla her geçen yıl daha da arttığını vurgulayan Lekesiz, şöyle devam etti:

''Tarihi ve doğal güzelliklere sahip kentimizde yatırımlar her geçen gün artıyor. Hatay'da yıllık enerji üretimimiz 1 milyar 200 milyon kilovatsaat. Yani tükettiğimizin ancak 5'te birini üretebiliyoruz. Yeni sanayi tesislerinin kurulmasıyla birlikte enerji ihtiyacı üretimimizin çok üstüne çıkıyor. Kentimizde, 5 yıl sonra yıllık enerji tüketiminin 10 milyar kilovatsaate çıkacağını düşünüyoruz. Artan bu ihtiyacı karşılamak için de yeni enerji santrallerinin kurulması şart. Hatay'da şu an lisans almış 9 rüzgar enerji santralimizden 4'ü faaliyette.''

54 yatırımla 4 bin 238 megavat güç

Lisans almış ve kurulmamış olan 5 santralde ünite sayısının 121 olacağını vurgulayan Lekesiz, 328 milyon Avro'ya kurulacak bu tesislerin 253 megavatlık güce sahip olacağını ve yıllık yaklaşık 1 milyar kilovatsaat enerji üretiminin yapılacağını kaydetti.

Hatay'ın, rüzgar enerji santrali yatırımları açısından önemli bir konumda bulunduğunu ifade eden Lekesiz, ''Kentimizde mevcut 4 enerji santralimiz var. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan (EPDK) onay bekleyen 54 yatırımcı, rüzgarı çok değerli olan bu bölgede santral kurmak istiyor. EPDK'ya müracaat eden yatırımcıların lisans almasıyla kentimiz adeta enerji üssü olmaya aday iller arasına girecek. 54 yatırımla birlikte kentimizde rüzgar enerji santralinin kurulu gücü 4 bin 238 megavata ulaşacak. Yeni tesislerin lisans alıp faaliyete geçmesiyle kentimizin yıllık enerji ihtiyacını karşılayabileceğiz'' diye konuştu.