Malatya'nın Pütürge ilçesinde önceki gün art arda meydana gelen depremler korku ve paniğe neden oldu. Bölgede ilki 4.6 büyüklüğünde olan depremin ardından 4.2, 4.1, 4.0, 3.7 büyüklüğünde dört deprem daha gerçekleşti.
Kentte can ve mal kaybı yaşanmazken akıllara ocak ayında Malatya’yı da etkileyen ve 41 kişinin yaşamını yitirdiği Elazığ depremi geldi.
BirGün’den Dilara Şimşek’in haberine göre; Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Pütürge'de önceki gün meydana gelen depremlerin ocak ayındaki depremle bağlantısı olduğunu vurguladı: “Ocak ayındaki deprem Hazar Gölü’nden Pütürge’ye kadar uzanan fay parçasının kırılmasına neden oldu. Bunun güneybatı ucunda Pütürge çevresinde önemli etkinlik sürdü. Bu etkinlik 4 Ağustos’ta 5.7’lik depremle devam etti. Dün olan deprem buraya yakın bölgede gerçekleşti. Ocak ayında başlayan etkinliğin devamı olan ve onun tetiklediği deprem olarak değerlendirilebilir. Yani o sistemin içindeki bir artçı deprem.”
Elazığ-Pütürge çevresinin deprem sonrası rahatladığını belirten, asıl tehlikeli yerin ise Hatay-Maraş çevresi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tüysüz, şu açıklamalarda bulundu: “Doğu Anadolu fayı önemli fay. Bingöl-Karlıova’dan başlar Hatay’a oradan Ölüdeniz’e kadar devam eder. Pütürge-Elazığ çevresi deprem bekleyen yerlerdi burası kırıldı ve rahatladı. En önemli iki parça var burada. Bir tanesi Pazarcık segmenti dediğimiz Maraş güneyinde Pazarcık’ı içeren kısım. Burası 1513’te kırıldı. İkincisi Hatay yöresi. Uzun zamandır aktif değil, deprem üretmiyor bu yerler. O bakımdan Hatay-Maraş çevresini en tehlikeli yerler olarak düşünebiliriz.”
Marmara’daki deprem ana fayda olmadı
Öte yandan Marmara Denizi’nde ise önceki gece saat 00.57’de 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinin 8,2 kilometre açığında meydana gelen sarsıntının, yerin yaklaşık 9,9 kilometre derinliğinde oluştuğu belirlendi. Deprem İstanbul, Çanakkale ve Tekirdağ gibi çevre illerden de hissedildi. 4,1 büyüklüğündeki depremle birlikte ‘beklenen Marmara Depremi’ni tetikler mi?’ sorusu gündeme geldi. Prof. Dr. Tüysüz, meydana gelen depremin ana fay üzerinde olmadığının altını çizdi: “Bu deprem bizim büyük deprem beklediğimiz ana kol üzerinde gerçekleşmedi, Marmara denizinde çok sayıda olan küçük kısa faylardan birisinde oldu. Ardından gelen artçılarla sönümlenecektir. Ancak şunu gösteriyor ki Marmara gergin ve önemli deprem potansiyeli var.”
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.