Sol.org.tr'nin haberine göre, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma Hastanesi’ne yaklaşık 600 metre mesafede açılan mermer ocağının özellikle onkoloji hastalarını tehlikeye sokacağını öne süren Uzman Biyolog Belkıs Muca, bu konuda bir imza kampanyası başlatarak taş ocaklarının denetim altına alınmasını istedi.
‘Bu kadar da olmaz’ dedirten manzara
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Doğu Yerleşkesinde bulunan SDÜ Araştırma Hastanesi’nin yaklaşık 600 metre yakınında açılan ve yaklaşık bir yıldır faaliyet yürüten mermer ocağı görenlerin tepkisini çekmeyi sürdürüyor. Sağlık ağırlıklı eğitim kurumları ve hastaneleri barındıran üniversitenin Doğu Yerleşkesinde, doğa bilimleri eğitimi veren bölümlerin bulunması da dikkat çekiyor. Ancak yerleşkenin burnunun dibinde yükselen tepede özel bir şirket tarafından işletilen mermer ocağı görenlere ‘bu kadar da olmaz’ dedirtiyor.
Uzman biyolog’dan imza kampanyası
Doğa bilimleri eğitimi alan öğrencilerin her gün yüz yüze geldiği mermer ocağı yalnızca görüntü kirliliği yaratmakla kalmıyor, SDÜ bünyesindeki sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaları da tehdit ediyor. Isparta’da yaşayan Uzman Biyolog Belkıs Muca, change.org sitesinde bir imza kampanyası başlatarak mermer ocaklarının denetim altına alınmasını istedi. Bu soruna ilişkin bir çok yetkili kuruma başvurduğunu ancak olumlu sonuç alamadığını anlatan Muca, imza kampanyası için hazırladığı metinde şu görüşlere yer verdi:
Mermer ocakları onkoloji hastalarını tehlikeye sokuyor
“Ben bir Biyolog’um. Benim için doğa ve canlı önemli. Mermer ocakları kuruldukları her yerde canlı yaşamını tehlikeye atıyor. Bazı türlerin neslinin tükenmesine sebep oluyor. Ekolojik dengenin bozulması demek insan hayatının da yarın tehlikeye girmesi demek. Kaldı ki Isparta'da kurulan mermer ocaklarından belki de en tehlikelisi SDÜ Araştırma Hastanesinin arkasına kurulan mermer ocağıdır. Bu mermer ocağı yüzünden ayda bir temizlenen havalandırma filtreleri her hafta ve daha sonra iki güne bir temizlenmek zorunda kalacak şekilde kullanım olanakları kısıtlanmaktadır. Özellikle onkoloji hastalarını daha da tehlikeye sokan bu mermer ocakları kapatılmalı ve açıldığı alan doğaya yeniden kazandırılarak bırakılmalıdır.”