Türkiye, Ilısu Barajı için Almanya’nın koyduğu kredi kriterlerini karşılamakta başarısız olması nedeni ile son kez uyarıldı. Almanya, Avusturya ve İsviçre’nin finansal desteğini çekmesi Türkiye Hükümeti’nin Hasankeyf’i sular altında bırakma planının sonu anlamına gelebilir.
Almanya’da bulunan Doğa Derneği yetkililerinin, Almanya Ekonomik İşbirliği ve Gelişim Federal Bakanlığı, Devlet Sekreteri Erich Stather’den aldıkları bilgiye göre; Almanya, Avusturya ve İsviçre hükümetleri, Türk hükümetine Ilısu Baraj Projesi’ne sağladıkları kredileri geri çekme niyetinde olduklarını belirten son bir uyarı gönderdi. Uyarının nedeni, Türkiye’nin Almanya’nın koyduğu kredi kriterlerini karşılamakta başarısız olması.
Doğa Derneği tarafından Alman Parlamentosu’nun önünde gerçekleştirilen barışçıl bir eylem sırasında Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahab Kusen, “Sonunda bu üç ülkenin kredi kuruluşlarının Türkiye’den yerine getirmesini talep ettikleri kriterlerin karşılanmasının mümkün olmadığını anladıklarına memnunuz. Eğer Ilısu Baraj Projesi devam ederse Hasankeyf ve Dicle Nehri etrafında nesli tehlike altında olan pek çok canlı ile birlikte yok olmaya mahkum edilecek. Şimdi bu gerçeklerin farkına varma ve projeyi geri çekme sırası Türk Hükümeti’nde. Hasankeyf, sadece 10 bin yıllık tarihiyle bile UNESCO Dünya Doğa ve Kültür Mirası listesinde yer almayı hak ediyor” dedi.
Hasankeyflilerle birlikte Berlin’de bulunan Doğa Derneği Kampanya Koordinatörü Erkut Ertürk, “Başbakan Erdoğan’a, 2007’de ‘Tarihi mirasınızı kaybederseniz, Allah korusun ülkenizin, yurdunuzun tapusunu kaybedersiniz. Bir daha geri kazanamazsınız. İşte esas felaket bu olur’ dediğini hatırlatmak istiyoruz. Eğer Almanya, Avusturya ve İsviçre hükümetleri dünkü toplantıda bize söylediklerini gerçekleştirirlerse, bu durum, Alman hükümetinin Türkiye’nin kültürel ve doğal mirasına kendi hükümetimizden daha çok saygı duyduğunu gösterecektir” dedi.
Ilısu Baraj Projesi’nin tehdit ettiği bölgelerden biri 10 bin yıllık insanlık tarihinin tanığı, çok sayıda kuş türünün, binlerce bitki çeşidinin ve diğer yaban hayatın evi olan Hasankeyf. Bu proje sadece dünyanın en önemli kültürel miraslarından Hasankeyf’i yerle bir etmekle kalmayacak, aynı zamanda Fırat kaplumbağası (Rafetus euphraticus) gibi dünya ölçeğinde tehlike altındaki bir türü de yok edecek.