Hasankeyf kazıları başkanı Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, Dicle nehri kenarındaki kazıların devam ettiği höyükte Göbeklitepe’den daha eski bir dini alanın tespit edildiğini söyledi.
Arkeofili'den Erman Ertuğrul'un haberine göre, 5 Yıldır 14 kişilik Japon arkeologlarla birlikte sürdürülen kazı çalışmalarında, en eski ibadet alanının tespit edildiğini belirten Hasankeyf kazılarından sorumlu Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, Hasankeyf höyüğünün tarihinin 3.500 yıldan 12.000 yıl öncesine götüren arkeolojik buluntulara rastladıklarını söyledi.
Burada bulunan dikilitaşla dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe’den daha eski bir dini yapının ortaya çıktığına değinen Uluçam, yörenin zamanında meşe ormanlarıyla kaplı olduğunu belirtti.
Japonya Tsukuba Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yutuka Mıyake ise daha önce yaptığı bir açıklamada burada göçebe hayatı yaşandığı ve daha sonra yerleşik hayata geçildiğini söylemişti. Höyükte 9 metre genişliğinde bir yapı bulunduğunu anlatan Tsukuba, bu yapının özel olduğunu, taban üzerinde dikili taş bulunduğunu belirtmişti. Dikili taşın 1.5 – 2 metre uzunluğunda olduğunu söyleyen Mıyake, tabanın altına gömülmüş insan iskeletini bulduklarını ve kemik üzerinde boya izleri olduğunu söylemişti.
Dikilitaş üzerinde araştırmalar sürüyor. 3 Ağustos ile 2 Ekim 2015 tarihleri arasında Dicle nehri kenarındaki höyükte çalışmalar devam edecek.