Haritadan Silinirken Tekrar Canlandı



175 kuş türüne ev sahipliği yapan Düden Gölü, son yıllarda kuruma noktasına gelmişti. Canlanmaya rağmen su seviyesi 10 yıl öncesinin gerisinde. (Fotoğraflar: Rıfat YERLİKAYA / AA)

Türkiye’nin önemli sulak alanlarından Düden Gölü, tarımsal sulamanın kontrol altına alınması ve arıtma sayesinde bataklık olmaktan kurtuluyor. Düden Gölü, Kulu Gölü olarak bilinen gölün iki parçasından biri. Diğer parça ise Küçük Göl. Manisa’nın Kulu ilçesine 5 kilometre uzaklıkta bulunan göl, geçtiğimiz yıllarda kuraklık ve kontrolsüz sulama nedeniyle tamamen kuruma noktasına geldi. 

Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız, “Bölgede aşırı su isteyen pancar ekim alanı genişledi. Bu nedenle su tüketimi de arttı. Kaçak yer altı kuyuları kurumayı hızlandırdı. Son dönemlerde DSİ’nin kaçak kuyu denetimleri sıklaştı. Kış döneminde de önceki yıllara oranla daha fazla yağış düşmesi göle bir nefes aldırdı. Ancak su seviyesi bundan 10 yıl öncesine göre çok daha düşük” dedi. Belediyenin kurduğu tesis sayesinde göle akan atık sular da iki yıldır arıtılıyor. Bu durum da gölü bataklık olmaktan kurtardı.

Belediye Başkanı Yıldız gelişmelerden umutlu: Geçen yıl kuraklık nedeniyle çok az sayıda flamingo gelmişti, kısa sürede de ayrılmıştı. Bu yıl çok sayıda flamingo var. Göl, flamingo ve dikkuyruk başta olmak üzere telli turna, toy ve gülen sumru gibi 175 türde binlerce kuşa ev sahipliği yapıyor. Bu sayı geçmiş yıllarda daha da düşüktü. Kuraklığın etkilerinin ortadan kalkmasıyla göle gelen kuş türü ve sayısının tekrar artacağını düşünüyoruz.”

Belediye Başkanı Yıldız, Değirmenözü Deresi’nden de geçmişte kontrolsüz şekilde pancar sulaması için su çekildiğini ancak buna artık müsaade etmediklerini belirterek, bundan sonra da belediye olarak denetimleri artırarak pancar sulaması yapılmasına izin vermeyeceklerini sözlerine ekledi. (aa)