Harbiye'nin bir kongre vadisine çevrileceği, Açık Hava Tiyatrosu'nun üstünün kapatılacağı, Radyo Evi'nin müze haline getirileceği ve Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıkılıp daha modern bir binaya çevrileceği, bu sayfanın 8 Mart tarihli nüshasında duyurulmuştu.
Bu konudaki karar, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçti ve 'Harbiye Kongre Vadisi'nin ihalesi, 5 Nisan saat 10.00'da Merter'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ek Hizmet Binası İhale Salonu'nda yapılacak. Kongre binasını kapsayan 110 bin m2 inşaat alanı ile 35 bin m2 açık alan düzenlemesi ve bağlantı yollarına ait projenin ihalesi, en düşük fiyat esasına göre tüm isteklilere açık olacak.
Dün, 'İstanbul'un Ruhu-İstanbul Gezi Rehberi' kitabının Esma Sultan Yalısı'ndaki tanıtım toplantısının ardından görüştüğümüz İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kongre Vadisi Projesi'nin belediye meclisinden geçtiğini, Harbiye binasının yıkılmasının da proje dahilinde olduğunu söyledi. Projeye 'Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin aynı yerde, vatandaşın alışık olduğu şekilde hizmete devam etmesi yönünde bir iradeyle yaklaştıklarını söyleyen Topbaş, Şehir Tiyatroları'nın idari binası ve atölyeleri içinse başka bir yer aramaya başladıklarını söyledi. Bu iş için de yine şehir merkezinde bir yer arandığını, bir tiyatro sahnesinin de yeni mekâna dahil olduğunu söyleyen Başkan, bu yeni tiyatro binası için bir yarışma açacaklarını da sözlerine ekledi.
Tiyatrocular, 'Muhsin Ertuğrul İttifakı' kuruyor
Tiyatrocular ise 26 Mart'a kadar kendileri açısından olumlu bir sonuç çıkacağı umuduyla beklemeye karar verdi. Geçtiğimiz hafta Kadir Topbaş'la görüşen ve aralarında Şehir Tiyatroları yönetim kurulundan isimler de bulunan bir grup tiyatrocu, sürecin kendileri için olumlu yönde ilerleyeceği görüşünde. Tiyatrocular, Harbiye kurtarılamasa da şehir merkezinde yeni bir sahne ve yönetim yeri ile Şehir Tiyatroları'nın özerkleşmesi konusunda umutlular. Hedef, Muhsin Ertuğrul Sahnesi'ni bağımsız bir sahne olarak korumak, Şehir Tiyatrosu'nun yönetim binasını da şehir merkezindeki başka bir yere taşımak. Bu amaçla bir 'Muhsin Ertuğrul İttifakı' kuruluyor. Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıkımının durdurulması içinse belediyeye itirazlar yapılmaya başlandı. İlk itirazlar Türk Kadınlar Birliği ve Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği tarafından yapıldı.
Sirkeci Garı müze olmayacak
Kadir Topbaş, İstanbul Müzesi'nin Sirkeci Garı'nda kurulamayacağını söyledi. Topbaş'ın verdiği bilgilere göre Marmaray çalışmaları 2009'a doğru bitecek. Sirkeci Garı ise ancak Marmaray'ın tamamlanmasından sonra boşaltılabilecek. Bu tarih, müzenin 2010'a yetiştirilmesi için çok geç olduğundan İstanbul Müzesi için yeni bir yer düşünülüyor. Düşünülen mekânlardan biri Rami Kışlası; ama orada da kütüphane kurulması düşüncesi ağır basıyor. Büyükşehir Belediyesi, İstanbul'un tarihî mekânlarından Rami Kışlası'na Mısır'daki İskenderiye Kütüphanesi'nin bir benzerini inşa etmek istiyor.
Bir kısmı gıda toptancıları tarafından kullanılan 220 bin metrekarelik araziye kurulacak kütüphane Türkiye'nin en büyük kütüphanesi olacak. 2010'a yetiştirilmesi planlanan İstanbul Kütüphanesi'nde sanal müze, konferans ve sergi salonları, dinlenme alanları, kitabevleri, laboratuvar ve teknoloji bölümleri bulunacak. İstanbul Müzesi'nin 11 yıldır bir şekilde engellendiğini söyleyen Tarih Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu ise "Biz şehir merkezinde gösterilecek herhangi bir yere de razıyız. Ama Sirkeci Garı için ısrarcıyız. 2009'da bile çalışmaya başlasak müzeyi 2010'a yetiştiririz." diyor.