Hannover'in Sihirli Sloganı 'Smart Factory'



Almanya takım tezgâhları üreticileri, kendilerini sanayinin kalbi olarak nitelendirmekten kıvanç duyuyor. Zira -otomotiv sanayisinden uçak üreticilerine kadar- diğer sanayi kollarının üretim için ihtiyacını hissettikleri makineleri onlar dizayn ediyor, onlar sevk ediyor. İşte makine üretiminde yeni teknolojilere yatırım yapmak isteyen sanayi sektöründen müşteriler için Hannover’deki EMO Fuarı’nı ziyaret bu anlamda âdeta bir yükümlülük!

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, metal işleme alanında lider konumundaki fuarda, Alman firmalar başı çekiyor. EMO'yu organize eden Almanya Takım Tezgâhı Üreticileri Derneği (VDW) Direktörü Dr. Wilfried Schäfer, şunları söylüyor:

“Almanya takım tezgâhları üreticisi olarak çok iyi bir konuma sahip. Çin ve Japonya’dan sonra bu alanda dünyada üçüncü sıradayız. Avrupa'da da yüksek ihracat payıyla açık farkla lider konumundayız.”

Müşteri malın nerede üretildiğine bakmıyor

Üretici işletmeler, ister tüketim ya da otomotiv sektöründe, ister tıp ve enerji teknolojileri alanında olsun, her yerde tek bir talebe yanıt vermek zorundalar: Bu işletmelerin kendi müşterileri, tüketiciler, malın nerede üretildiğine bakmadan yüksek kaliteli ve buna rağmen uygun fiyatlı ve çevreye zarar vermeyen ürünler bekliyorlar. Takım tezgâhı üreticisi firmalar örneğin enerji tasarruflu makineler oluşturmaya çalışıyorlar.

Hannover Leibniz Üniversitesi’nde Üretim Mühendisliği ve Takım Tezgâhları Enstitüsü profesörlerinden Berend Dekena bunu bir örnekle açıklıyor:

“Üretimin çabuk yürümesi çok önemli. Yani imalât sürecindeki makinaların çok üretken olması lâzım; ancak o zaman makinelerin şalterini bir an önce indirebiliriz ve makine ne kadar erken işini bitirirse o kadar enerjiden tasarruf etmiş oluruz.”

'Smart Factory' - Sihirli slogan

Ancak günümüzde tüketiciye sadece enerji tasarruflu makineler sunmak yetmiyor. Sanayi sektöründen müşteriler komple çözümlerden yana. Yani tüm makine konseptini, bunun içeresinde de tek tek birimleri, ayar tertibatlarını, motor ve ölçüm birimlerini ve bunların IT bağlantılarını kapsayacak çözümler istiyorlar. Bu çerçevede Hannover'de şu sıralarda sık sık 'Smart Factory' sloganı kullanılıyor. Kaiserslautern kentindeki Alman Yapay Zekâ Araştırmaları Merkezi’nden Detlef Zühlke bunun ne anlama geldiğini izah ediyor:

“Şu anda bizim kullandığımız, 'smart' adı altında tüketim sektörünün yakından tanıdığı akıllı teknolojilerdir. Yani tüm ürünlerimiz birbiriyle bağlantılı. Ürünlerin kendilerinin küçük bir hizmet sunucusu var ve bu cihazlar kendi başlarına iletişim ağı içinde birbirleriyle bağlantı içinde oluyorlar. Yani her bir cihaz kendi başına çalışıyor, ama başka aletlerle iletişim içinde olabiliyor. Bu ise bizim acilen ihtiyacını hissettiğimiz, esnekliği olan yepyeni yapılanmaları beraberinde getiriyor.”

Akıllı üretim anlamına gelen Smart Factory adını bir araştırma birliği de kullanıyor ve bu birlik yaklaşık 25 firma, yüksekokullar ve Berlin Araştırma Bakanlığı tarafından da destekleniyor. Uzmanlar, bu sayede Alman üreticilerin teknik açıdan bir adım öne geçebildiklerine işaret ediyorlar.