Hannover'de Sıradışı "Sanayi" Teknolojileri



Sona eren Hannover Teknoloji Fuarı bu yıl da yine “yeni teknolojilere öncelik ver” sloganı ön plana çıktı. Fuara dünya çapında etkili olan krize rağmen 6 bin 100’den fazla firma katıldı. Fuarda sergilenenlere bakılacak olursa, bunlar herkesi ilgilendirecek türde şeyler değil. Motorlar, kompresörler ve işlerini sessizce yerine getiren küçüklü büyüklü robotlar… Bunların tümü bir araya gelince, fuarı gezenleri büyüleyici bir durum ortaya çıkıyor.

Baden-Württenberg’li Voith adlı firmanın ürettiği, yeni rüzgâr türbinleri bu yeni teknolojilere iyi bir örnek. Ürünün özelliği, türbini çalıştıran rotorlar farklı dönme gücüne sahip olmalarına rağmen, elektrik jeneratörlerine sabit devir-dönüş sağlaması. Firma yöneticisi Andreas Basteck şunları söylüyor:

“Temiz elektrik kalitesine ulaşmak istiyoruz. Temiz elektrik kalitesi demek, ışığınızın sürekli sabit bir biçimde yanması, yani arada bir dalgalanmaması anlamına geliyor. İşte buna bu teknoloji ile ulaşıyoruz. Rüzgâr kimi zaman güçlü, kimi zaman zayıf eser, bu durumda elektrik akımı depolanmasında da dalgalanma oluyor. İşte burada yapılacak olan, elektriğin temiz, yani işe yarayacak bir biçimde bize ulaşmasıdır. Rüzgârın bize tanıdığı olanakla daha fazla elektrik üretmemiz mümkün değil; ama elektriğin kalitesini arttırabiliriz, asıl önemli olan da budur.”

Titreşimden elektrik

Hannover’de 15 kişiden oluşan bir İngiliz firmasının geliştirdiği “Energy-Harvester”, bir elektrik motorunun sağladığı titreşimlerle enerji üretiyor. Başmühendis John Parker, neredeyse yumruk büyüklüğündeki bu aygıtın avantajlarını şöyle sıralıyor:

 “İlk avantaj, aküsünü sürekli değiştirme zorunluluğunuz yok! Örneğin 5 bin sensörlü bir işletmeniz varsa ve mevcut akülerin iki ila üç yıllık bir ömrü olduğundan yola çıkıyorsanız, o zaman her gün 10 kadar pil değiştirmeniz gerekir. Bizim ürettiğimiz bu ürünle bunu yapmanız gerekmiyor. İkinci avantaj, motorun sağladığı ve boşa giden enerjiyi de yeniden kullanabilmeniz. Üçüncüsü ise, pilleri artık özel çöpe atarak, yok etmeniz de gerekmiyor.”

Elektrikli otomobillere istasyon

Enerji konusu bu yılki Hannover Fuarı’nda başı çekiyor. En yeni gelişme ise çok sayıda elektrikli otomobilin fuarda sergilenmesi. Hessen Eyaleti’nde faaliyet gösteren Rittal adlı firmanın sergi alanında elektrikli otomobiller için inşa ettiği enerji istasyonu gezilebiliyor. Firma yetkililerinden Frederik Horn şunları söylüyor:

“Eğer müşteri, elektrikli otomobillere nereden enerji sağlayacağını bilirse,  gerçekten elektrikli otomobillerle ilgilenmeye başlar. O yüzden fuarda sergilediğimiz istasyon ile standartlaştırılmış bir fiş ve enerji yükleme kablosu ile arabaya nasıl enerji pompalandığını göstermiş oluyoruz. Doldurma işlemini daha da standardize ederek, bunun sadece Almanya’da değil, tüm Avrupa’da ve dünyada kullanıma sunulmasına çalışıyoruz.”

Sürücüsüz otomobil artık hayal değil

Sürücüsüz otomobiller de artık hayal ürünü olmaktan çıktı ve yakın gelecekte görmeye alışacağımız teknolojik gelişmeler arasına girdi. Hannover Fuarı’ndaki Götting firması Yöneticisi Hans-Heinrich Götting bu teknolojik gelişmeye ilişkin şu açıklamayı yapıyor:

“Biz burada yedi farklı üreticiden yeri farklı aracı ilk kez görücüye çıkarttık. Bunlar, sanayide ya da örneğin hastanelerde kullanılabilecek sürücüsüz otomobiller. Bu araçlarla teknik donanım, yatak, yemek servisi ya da motorların taşınması mümkün oluyor. Burada yeni olan şey, farklı teknolojilerin araçta birleşik görev yapmasından kaynaklanıyor. Şimdiye kadar böyle bir şey mümkün değildi.”

Kaynak: Deutsche Welle