Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, uluslararası pazarlardaki toparlanmanın beklentinin altında kalması, Irak'ta yaşanan gelişmeler ve beklentinin altındaki iç talebin etkisiyle sektörde yıl sonu için konulan hedeflerin aşağı yönlü revize edilmesi gerektiğini; özellikte üretim tarafında 37.5 milyon tonluk hedefe karşın 36 milyon ton seviyesinde kalınabileceğini söyledi.
Reuters'in haberine göre, Çelik İhracatçıları Birliği tarafından "Global Hurda Pazarı Değerlendirmesi" raporunun açıklandığı toplantıda Yayan, "Yılın ilk yarısı itibariyle hedeflerin gerisindeyiz. Uluslararası piyasalarda beklediğimiz iyileşmeyi yakalayamadık. Ayrıca hurda-cevher marjları arasındaki farkın açılması rekabet gücümüzü olumsuz etkiledi" dedi ve ekledi: "Yılın ikinci yarısında bir toparlanma bekliyorduk. Ancak en önemli pazarlarımızdan Irak'taki gelişmeler ve bu ülkeye ihracatın kesilmesi nedeniyle yıl sonu hedeflerini yakalamamız zor. 2014'te üretim 36 milyon tonu geçmeyebilir."
Çelik sektöründe sene başında yapılan projeksiyona göre, 2014'te üretimin yüzde 8 artışla 37.5 milyon ton, tüketimin ise yüzde 6 artışla 33 milyon ton seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.
Yayan, iç pazardaki tüketimin de, talebin beklentilerin altında kalması nedeniyle 32 milyon ton seviyesinde kalabileceğini söyledi.
Türkiye'nin Irak'a 2013 ihracatının 2.6 milyon ton olduğunu, 2014 yılında ise bu tutarın 1.5 milyon ton azalabileceğini belirten Yayan, "Irak'a ihracatta ilk beş aydaki düşüş yüzde 8-9 civarı. Ancak Haziran'da ihracat kesildi. Bu şekilde devam etmesi halinde Irak'a ihracatımız 1.5 milyon ton azalabilir" diye konuştu.
Çelik İhracatçıları Birliği'nden edinilen bilgiye göre, geçen yılın ilk beş ayında Irak'a yaklaşık 1 milyon ton olarak gerçekleşen ihracat bu yılın ilk beş ayında 930,000 tona geriledi.
Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci ise, Irak'a yönelik ihracatta yaşanabilecek gerilemenin diğer pazarlarla telafi edilebileceğini ve şu aşamada yılsonu ihracat hedefinde bir revizyona gitmediklerini söyledi.
Ekinci, "2014 için 18.5 milyon ton ihracat hedefimiz var. ABD, AB ve İsrail gibi pazarlara yönelik ihracatımızda artış var. Irak'taki düşüşü diğer pazarlarla telafi edebiliriz. Yılsonu hedefimize ulaşacağımızı düşünüyoruz" dedi. Birlik verilerine göre, çelik ihracatı Ocak-Mayıs döneminde yüzde 6.9 düşüş ile 7.9 milyon ton olarak gerçekleşti.
Diğer yandan Yayan, sektörü 2014'te olumsuz etkileyecek bir unsurun da çelik fiyatlarındaki düşüş olduğunu belirterek; 600 dolar seviyesindeki inşaat demiri fiyatlarının 560 dolara gerilediğini, bunun da marjları baskıladığını söyledi. Yayan, Ukrayna ve Rusya arasındaki çatışmalar nedeniyle, Türkiye'nin hurda ithalatının da bir miktar etkilenebileceğini belirtti.
Türkiye, hurda ithalatının yüzde 10'unu Rusya'dan karşılıyor.
Sektörede 4.7 milyar dolar ithalatı ile 8,6 milyar ihracat sağlanıyor
Çelik İhracatçı Birliği tarafından açıklanan "Global Hurda Değerlendirmesi" raporuna göre, Türkiye artan hurda talebi doğrultusunda, dünyada hurda ithalatında ilk sırada yer alırken; önümüzdeki yıllarda bir dizi küresel gelişmenin etkisiyle hurda tedarikinde sıkıntılar yaşayabilir. Rapora göre, Türkiye'nin ithalatının yüzde 80'inden fazlasını oluşturan ABD ve AB'nin hurda üretiminde önümüzdeki yıllarda beklenen düşüş; arz-talep dengesizliği ve buna bağlı olarak hurda fiyatlarında potansiyel artış Türkiye'yi olumsuz etkileyebilir. 2012 verilerine dayanan rapora göre, Türkiye toplam 34.3 milyon tonluk nihai çelik üretimi için 32.2 milyon ton hurda kullanıyor. Bu hurdanın 22.4 milyon tonu yurtdışından, 9.7 milyon tonu ise yurtiçinden sağlanıyor. Yurtdışından alınan hurdanın değeri ise 9.4 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.
Hurda ithalatı nedeniyle çelik sektörünün cari açığa neden olduğu yönünde yanlış bir algı olduğunu belirten Ekinci, "Türk çelik sektörü, hurda ithalatı sayesinde önemli bir çelik ihracatçısı olmuştur. Raporun ortaya koyduğu sonuçlara göre, eğer Türkiye çelik üretmek için hurda yerine yarı mamul ithal etmiş olsaydı 2012 ticaret açığının 5.3 milyar dolar daha fazla olacaktı. Hurda veya yarı mamul ithal etmeden sadece yerli hurdaya bağımlı olarak üretim yapması halinde ise, toplam ticaret açığında 7.6 milyar dolar daha fazla zarara neden olacaktı" dedi. Rapora göre, toplam hurda ithalatının yaklaşık 4.7 milyar dolarlık kısmı ile 8.6 milyar dolarlık ihracat sağlanıyor.