Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak yeni Gümrük Kompleksi 215 bin 834 metrekare gümrüklü alan ve 64 bin 676 metrekare kapalı alana sahip olacak. 2023 yılında 1 trilyon dolarlık dış ticaret hedefinin olması nedeniyle çevrede bulunan Karayolları ve Hazine'ye ait alanların da buraya dahil edilmesi planlanıyor. Türkiye'nin 380 milyar dolarlık dış ticaret hacminin yaklaşık 40 milyar dolarının gerçekleştirildiği Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün taşınmasının ardından bu rakamın kat kat artması bekleniyor. Yeni kompleksle birlikte bekleme süresinin en minimuma çekilmesi planlanırken, komplekste bulunacak ofis alanları, restoran, banka gibi alanların işletmesini 19 yıllığına GTİ yapacak. Yatırım bedelinin 154 milyon lira olacağı ifade edilen yeni kompleks, yerel ticaretin hemen ardından işlemeye başlayacak. Demiryolu ile gerçekleştirilecek ticaret için ise Halkalı Gar Gümrük Müdürlüğü kurulacak.
Gümrük Müdürlüğü'nün temel atma töreninde konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün 1983 yılında Sirkeci Gümrük Müdürlüğü'nün Halkalı'ya taşınmasıyla birlikte faaliyete başladığını hatırlatarak, şu bilgileri verdi:
"Ülkemizden Avrupa'ya kara ve demiryolu ile taşınan eşyanın büyük bölümünün gümrük işlemleri Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nden gerçekleştirilmektedir. 2011'de 376 milyar dolarlık toplam dış ticaret hacmimizin 40 milyar doları, Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nden yapılmıştır. 2012'de ise 389 milyar dolarlık toplam dış ticaretimizin 38 milyar doları Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nden gerçekleştirilmiştir. Bu rakamlar ülkemiz toplam dış ticaretinin yüzde 10'undan fazlasının Halkalı'dan yapıldığını göstermektedir."
Şehir trafiğini olumsuz etkiliyordu
Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün şehir içinde kalması nedeniyle şehir trafiğinin de olumsuz etkilendiğini ifade eden Yazıcı, şöyle devam etti: "Halkalı'ya gelen ve giden TIR'ların gümrük sahasına giriş ve çıkışlarında fiziki koşullar artık ihtiyaca cevap verecek düzeyde değildir. Ayrıca TIR'ların şehir trafiğine çıkış saatleriyle ilgili olarak belediyenin yaptığı zorunlu düzenlemeler taşıyıcı firmalarımızın iş akışını etkilemektedir. Tüm bu şartları göz önüne alarak Halkalı Gümrük Müdürlüğümüze yeni tesisler kazandırmak amacıyla yola çıktık. Bu tesislerin günümüzün ihtiyaçlarına olduğu kadar gelecek 10 yıllarda hızla büyüyen Türkiye'nin ihtiyaçlarına da en iyi biçimde cevap vermesini dikkate aldık. Bugün ülkemizin ticaret hacmi en yüksek gümrük müdürlüklerinden biri olan Halkalı'nın önümüzdeki yıllarda ticaret kapasitesi daha da artacak. Halkalı Gümrük İdaresi, bugün temelini attığımız tesislere taşınmasıyla tüm ithalat ve ihracat hizmetlerinin topluca karşılanacağı bir lojistik merkez haline gelecek."
Yeni kompleks lojistik merkez olacak
Yeni kompleksin lojistik merkez haline geleceğine dikkat çeken Yazıcı, bu merkezin dış ticaret sektörünün, taşımacılık ve depolamadan, eşyanın gümrük işlemlerinin tamamlanmasına kadar olan tüm ihtiyaçlarının, tek bir fiziki mekânda karşılanmasını sağlayacağını vurguladı. Yeni kurulan gümrük kompleksinin adı Bakanlar Kurulu'nda belirlendikten sonra açıklanacak.
154 milyon lira yatırımla yapılacak yeni kompleks 6 ayda bitecek
Halkalı Gümrüğü'nün Büyükçekmece'ye taşınması ile bölgenin trafiği de rahatlayacak. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu şu bilgileri verdi:
- 30 yıldır faaliyet gösteren Halkalı Gümrüğü günde yaklaşık 700 TIR işlem yapıyor.
- Geçtiğimiz yıl 152 milyar dolar ihracatın 21 milyar doları, 237 milyar dolar ithalatın da 17 milyar doları Halkalı Gümrüğü'nde gerçekleşti. Yani Türkiye'nin toplam dış ticaretinin yüzde 10'undan fazlası buradan geçiyor.
- Zaman içinde İstanbul hızla büyüdü, gümrük şehrin içinde kaldı. Her gün 5 km trafik kuyruğu oluşuyor. Bu durum bölgede yaşayan vatandaşlarımızı da olumsuz etkiliyor.
- Yap-işlet-devlet modeli ile yenilen yatırıma 154 milyon TL harcanacak.
- Mart 2014'te yani 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlanacak Büyükçekmece gümrüğünde X-Ray araç ve kargo tarama sistemleri, araç plaka okuma sistemleri, kartlı geçiş sistemleri, kapalı devre kamera sistemi, elektronik kantarlar olacak.