Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan “Verilerle Ankara’nın Sağlığı” raporu kamuoyuna duyuruldu. Raporda, Ankaralıları tehdit eden en önemli halk sağlığı probleminin hava kirliliği olduğunun altı çizildi.
BirGün'den Burcu Cansu'nun haberine göre; raporda, 'Ankara’da hava kirliliğinin ciddi düzeyde bir çevre ve halk sağlığı problemi oluşturabileceği’ uyarısı yapıldı. Raporda, kentsel dönüşüm kapsamında binalar yıkılırken kansere yol açan asbest maddesinin yayılmaması için yeterli özenin gösterilmediğine de dikkat çekildi.
Raporda öne çıkan tespitler özetle şöyle:
Kirlilik değeri defalarca aşıldı
1 Ocak-31 Aralık 2018 yılı ölçümleri incelendiğinde bir yılda 35 defadan fazla aşılmaması gereken sınır değerin tüm istasyonlarda defalarca aşıldığı görüldü. Hava kirliliği önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada yılda dört milyondan fazla insan hava kirliliği nedeniyle erken ölmektedir. Uluslararası Kanser Ajansı hava kirliliğini kanserojen olarak tanımlamakta ve akciğer ve mesane kanseri açısından risk yarattığını belirtmektedir. Kanser yanında kalp ve damar hastalıkları, solunum yolu hastalıkları ve felç riski hava kirliliği ile artmaktadır. Ankara’da hava kirliliği esas olarak ulaşım ve ısınma kaynaklıdır.
Asbest tehdidi
Yıkım, söküm işlerinin kontrolsüz şekilde yapılması başta çalışan işçiler olmak üzere bu tozları soluyan toplum için de risk oluşturmaktadır. Asbestin özel atık merkezlerine gönderilmesi gerekmesine karşın, yıkımlardan sonra tüm malzemenin geri kazanım çalışmaları için Ankara’daki Hurdacılar sitesine gönderildiği de belirtiliyor.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.