Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek'in üniversiteleri, meslek odalarını ve Sivil Toplum kuruluşlarını (STK) bugüne kadar yürüttüğü şehircilik politikasının dışında tuttuğunu belirten Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Genel Sekreteri Serdar Nizamioğlu "İfadelerinden seçilmesi halinde bu politikasını sürdüreceğini anlıyoruz" dedi.
"Kentleşme, farklı meslek gruplarından ve disiplinlerden insanların tartışarak doğruyu bulacağı bir alan. Siz tartışma ortamını yaratmaz, üniversitelerin elindeki bilgiye sırtınızı döner, meslek odalarının uyarılarını dikkate almaz, sivil toplum örgütleriyle çatışırsanız bu sizi kamu kaynaklarını yanlış kullanmaya iter."
Ankara'nın 4 temel sorunu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 29 Mart'taki yerel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Ankara adayını Gökçek olarak açıkladı.
Bugüne kadar şehirde yaşanan sorunlara dair sayısız basın açıklaması ve etkinlik düzenleyerek iki dönemdir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Gökçek'i uyardıklarını söyleyen Nizamioğlu bianet'e Ankara'nın temel sorunlarını şöyle sıraladı:
Ulaşım: Toplu taşımaya ağırlık verilmemediği araç sayısı arttı. Yayalar için yapılan üst geçitlerin yetersizliği sakat ve yaşılar için sıkıntı yaratıyor. 100'e yakın kavşağın yapımı nedeniyle şehirdeki oluşan otoyol havası hızlı araba kullanımını teşvik ediyor ve beraberinde gelen ölümcül kazalar yaşanıyor.
Kentsel dönüşüm: Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi ve Ulus Projesi nedeniyle şehirde yapılaşma arttı. Keçiören'e yapılan 9000 yapı ve diğer ilçelerdeki konutlandırma projeleri şehir beton bir duvara dönüştü.
Hava kirliliği: 90 Nazım Planına göre Ankara'nın çanak bölgesi olan Keçiören, Altındağ, Çankaya, Yeni Mahalle ve Mamak'ın bir bölümüne nüfus atanmamasını öneren Nazım planına rağmen yapılan konutlarla birlikte bölgedeki hava sirkülasyonu engellendi. Artan araç sayısıyla konutlardaki doğalgaz ve kömür kullanımı da artınca şehir havası ciddi ölçide kirlendi.
İçme suyu: Ankara için daha önceki dönemde Gerede ışıklı sistemi düşünülüyorken yien bu dönemde ertelendi. Daha sonra oluşan kuraklıkla birlikte içme suyunun acilen Ankara'ya getirmek gerekti. Bunun üzerine belediye tartışmalı olan Kızılırmak havzasını getirmeyi tercih etti. Bu şu an getirilen içme suyu niteliği tartışmalı olduğu için herkes hem kullanma suyu maliyetinin yanı sıra damacana suyu maliyeti getirdi.