İstanbul’da Hilton oteli inşaatı sırasında evlerin hasar görmesi ardından 6306 sayılı ‘Afet Yasası’ kapsamında ‘riskli alan’ ilan edilen Sütlüce-Örnektepe bölgesinin imar planı değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak askıya çıktı. Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, Beyoğlu Belediyesi’nin ‘yerinde dönüşüm’ vaadiyle bölgede başlattığı kentsel dönüşüm kapsamında Amplio firmasının ‘Haliçenazır’ projesinin hayata geçirilmesi planlanıyor. Bakanlık tarafından onaylanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı değişiklikleriyle proje alanını kapsayan 28 bin metrekarelik alanda yapılaşma yoğunluğu artırıldı. İmar planına göre 10’ar katlı blokların inşa edileceği bölgenin Halıcıoğlu Okmeydanı caddesine bakan cephesi konut ve/veya ticaret alanı olarak planlandı.
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, Bakanlığın imar planının Haliç bölgesine ciddi bir yapılaşma getireceğini söyledi. Bölgedeki mevcut yapılaşma üzerine ek yoğunluk getirildiğini belirten Kahraman, “Sütlüce-Örnektepe imar planına 2.70 emsal gibi yüksek bir yapılaşma hakkıyla 10’ar katlı yapılar öngörülüyor. Şu an mevcut olana baktığımızda bölgede bunun çok çok altında bir yapılaşma olduğunu görüyoruz. Bu planla Haliç silüetinin korunması söz konusu olamaz. Planda yüksek yapılaşma hakkı tanımlanması buradaki dönüşümün finanse edilmek istendiğini gösteriyor. Hali hazırda zaten çok yoğun olan bir kentsel altyapı üzerine yeni yükler ekleyerek kârı maksimize etmeye çalışmak kentsel dönüşüm değil kent suçudur. Bölgeye proje dahilinde inşa edilecek konutlarla bir üst sınıf yerleşim alanı yaratılacak. Orada yaşayanların mağdur olacağı bir tabloyla karşı karşıya kalacağız” dedi.
Otel inşaatı bir mahalleyi yıktı
Amplio firmasının ‘Hilton Garden Inn’ oteli inşaatı nedeniyle 2010’da yaşanan toprak kaymasıyla mahalledeki evler ciddi tahribata uğramıştı. Bunun üzerine 295 yapı boşaltılarak yıkıldı. Beyoğlu Belediyesi, bölgeyi kentsel dönüşüm kapsamına alırken, dönüşümü otel inşaatını yapan Amplio üstlendi. Eylül 2012’de bölge 6306 sayılı ‘Afet Yasası’ kapsamına alınarak Bakanlar Kurulu kararıyla ‘riskli alan’ ilan edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Beyoğlu Belediyesi, Örnektepe kentsel dönüşüm projesi için bugün protokol imzalayacak.
Dört yıldır kiradalar
Evlerin boşaltılarak yıkılması ardından dört yıldır kirada kalan mahalle sakinleri kentsel dönüşüm projesinin gecikmesine tepkililer. Çoğu, projenin hayata geçmesi ardından sitenin giderlerini karşılayamayacağını düşündüğü için şimdiden projede hak sahibi oldukları evlerini satıp başka yere yerleşmeyi düşünüyor. Mahallede 50 yıldır yaşadığını söyleyen Ali Karasu’nun tapulu evi otel inşaatı sırasında hasar görmemiş, ancak proje kapsamına alınarak yıkılmış. Karasu, “Benim gelirim 800 lira. Site inşa edildikten sonra muhtemelen sitenin aidatı, kapıcı parası gibi masrafları ödemeye gücüm yetmeyecek. Satıp giderim başka yere” diyor. Evi yıkılan Şemsettin Oran ise kentsel dönüşümün gecikmesine tepkili. Oran, evleri yıkıldığında kendilerine dönüşümün bir yılda tamamlanacağı söylendiğini ancak aradan dört yıl geçtiğini belirterek “Mahalle halkı olarak perişan olduk dört yıldır” diyor.