Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nün UNESCO tarafından Onaylanması

Haziran ayında gerçekleştirilen UNESCO Dünya Mirası Komitesi 35. toplantısından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'nın yaptığı bazı tadilatlar ile Haliç Metro Geçiş Köprüsü hakkında “yapılabilir” kararı çıktı. Köprünün inşaatına 2010 Martında başlanmış ancak UNESCO, projenin sürdürülmesi halinde İstanbul’un “Tehlike Altında Dünya Mirası” listesine alınacağı uyarısında bulunmuştu.

Haliç Metro Geçiş Köprüsü ile ilgili süregelen tartışmalara bu yıl Haziran ayında bir yenisi eklendi. Köprü'nün mimarı Hakan Kıran tarafından yapılan “UNESCO'yu bir haftada ikna ettim” açıklamaları özellikle İstanbul S.O.S Girişimi tarafından tepkiyle karşılandı, Paris'te gerçekleştirilen 35. UNESCO Dünya Mirası Komitesi Toplantısı kapsamında İstanbul'a yönelik projelerin ve miras alan yönetiminin onayladığına yönelik olarak çıkan haber ve açıklamaların gerçeği yansıtmadığı açıkladı. Girişimin paylaştığı UNESCO karar taslağında, “kültür varlığının evrensel değerine ciddi bir olumsuz etkisi olacağına dair varılan sonuç” vurgulanırken “köprünün önerildiği gibi değiştirilse de varlığın olağanüstü evrensel değeri üzerine olumsuz etkisi olacağı” ifade edildi ve Girişim tarafından UNESCO’nun kararı “Endişe” ile onayladığı belirtildi.

İstanbul S.O.S Girişimi, Ekim 2011’de ise inşaatına başlanan Haliç metro geçiş köprüsünün tasarımının, Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası anlaşmalar, bilim ve meslek insanları ile sivil toplum kuruluşlarının görüşleri dikkate alınarak en kısa sürede değiştirilmesi için 'başka bir köprü mümkün' diyerek bir imza kampanyası başlattı.