Haiti'de Ölü Sayısı Hiroşima'yı Geçti



Haiti'de 12 Ocak'ta yaşanan depremin ardından ortaya çıkan korkunç bilanço gün geçtikçe daha da netleşiyor. 7.0 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı henüz tam olarak belirlenemese de, toplu mezarlara 150 binden fazla cesedin gömüldüğü bildirildi. Haiti İletişim Bakanı Marie-Laurence Jocelyn Lassegue tarafından yapılan açıklamada, "Halen enkaz altında 200-300 bin arası kişi olduğunu tahmin ediyoruz. Ancak emin olduğumuz bir şey var. O da elimizdeki rakamlara göre sadece başkent bölgesinde 150 binden fazla cesedin toplu gömülmüş olduğu" dedi.

İkinci Dünya Savaşı'nda atom bombası atılan Japonya'nın Hiroşima kentinde 120 bin kişi, Nagazaki'de ise 80 bin kişi yaşamını yitirmişti. Hiroşima'da bomba patlar patlamaz 45 bin kişi ölmüştü. Patlamayı izleyen 3 hafta boyunca 15 bin kişi, bir yıl içinde ise 60 bin kişi daha öldü. Nagazaki'de ise patlama anında 31 bin kişi, patlamayı izleyen 3 hafta boyunca 32 bin kişi, bir yıl içinde ise 17 bin kişi yaşamını yitirmişti.

Türk ekibine teşekkür

Haiti Hükümeti nüfusu 2 milyon üzerinde olan başkentte evsiz kalan 600 bin kişinin akraba veya kırsal bölgelerde sığınma koşulları bulmalarını isterken, yardım kuruluşları 100 bin çadıra ihtiyaç olduğunu bildiriyor. Haiti'deki deprem sonrası hızla bölgeye giden ve çalışmalarını sürdüren Türk Kızılayı'na, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'ndan teşekkür geldi.

Ezilen kol ve bacaklar apar-topar kesiliyor

Haiti'de yaralılar 19. yüzyılda savaşlarda yapılan ameliyatlarla kurtarılmaya çalışılıyor. Ülkede, deprem sonrası yaralananlara acil müdahale ameliyatları, daha anestezinin keşfinin yapılmadığı 19. yüzyılda savaş dönemlerinde uygulanan yöntemlerle yapılıyor. Yaralıların uzuvları kangren olmasını önlemek amacıyla anestezi kullanmadan kesiliyor. Deprem bölgesinde ameliyat aletlerinin zaman zaman votka ile strelize edildiği öğrenildi. ABD'den gelen Dr. Diana Lardy, enkaz altında ezilen kolların, bacakların, ellerin ya da ayakların çok acil bir şekilde kesilmesi gerektiğini kendilerinin de çok sayıda acil ameliyat yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Dr. Lardy "Bazen sadece 3 pens, 5 makas ve bir bisturi ile" ezilen uzuvları baş feneri ışığında kestiklerini vurguladı.



Sokaklar ölüm kokuyor - Altan Gökmen / HAİTİ

Dominik Cumhuriyeti'nden kiralanan iki kamyona, cuma gecesinden tıka basa yardım malzemesi dolduruluyor. Cumartesi sabahının ilk ışıklarıyla birlikte 3 cip ve iki kamyon, Dominik Cumhuriyeti'nin başkenti Santa Domingo'dan yola koyuluyor. İstikamet Haiti...

Cennetten cehenneme...

İnsani Yardım Vakfı (İHH) görevlileri ve 3 doktor, diğer görevli personelle birlikte, sınıra kadar olan 300 kilometrelik yol için gaza basıyor. 12 saatlik yolculuğun ardından sınırda anlaşılıyor; adanın Dominik tarafının bir cennet, Haiti tarafının ise cehennem gibi olduğu. Sınırdaki kargaşa had safhada. Bozuk yollarla 3 saatte zar zor varılabilen başkent Port-au Prince ve çevresi kapkaranlık. Elektrik yok, su yok, insanlar yollarda, caddelerde üst üste... 34 kişilik İHH ekibi karşılıyor bizi. Güvenlik sağlandıktan sonra, 2 saatte elden ele indiriliyor malzemeler... Depoya yığılıp tasnife başlanıyor hemen. Saatler geceyarısını geçerken hâlâ sürüyor bu tasnif. Zifiri karanlık içindeki şehirde, kalınacak yere doğru ve ölesiye yorgun biçimde yola çıkarken, herkesin içinde aynı mutluluk... En az bin kişinin haftalarca gıda ihtiyacını karşılamış olmanın mutluluğu... Port-au Prince'de bir pazar günü. Sokaklarda kesif bir ceset kokusu... Yıkıntıların arasında dolaşıyorum. Hava nemli ve yapış yapış sıcak. Koku, insanın burun direğini kıracak kadar kesif.